Istorijske laži: Mitovi u koje vjerujemo, a koji su potpuno netačni

Napoleon je bio nizak, Einstein je bio slab iz matematike, šačica Spartanaca je savladala daleko nadmoćniju persijsku vojsku … Istorijski mitovi opstaju iz vijeka u vijek, a mi vam predstavljamo neke od njih.

1. Napoleon je bio nizak

Nije bio ni visok, ali je prilikom obdukcije izmjereno da je imao solidnih 168 centimetara. Zabuna je velikim dijelom nastala zbog toga što su Francuzi i Britanci koristili malo drugačije mjere, odnosno zato što je francuski inč bio veći.

Zahvaljujući britanskoj propagandi, vijest o Napoleonovom niskom rastu brzo je prihvaćena, a Napoleon je zapamćen kao najnaprasitiji niski muškarac u istoriji.

2. Einstein je bio slab matematičar

Ovaj mit je i dalje popularan, jer smo skloni da vjerujemo da je sasvim u redu imati slabu ocjenu iz matematike kad je čak i genije poput Einsteina nekada imao teškoća sa ovim predmetom.

Istina je, međutim, da je od rane mladosti bio prilično dobar matematičar i fizičar. Već sa 12 godina rješavao je složene zadatke iz primijenjene aritmetike, a u 15-toj iz više matematike.

Mit o tome da je bio slab matematičar stvoren je zato što, kao 16-godišnjak, nije položio prijemni ispit na fakultetu u Zürichu, ali je i pored toga imao odlične ocjene iz matematike.

3. Suđenje vješticama iz Salema nije se odvijalo onako kako mislite

Američki grad Salem (Massachusetts) poznat je po spaljivanju vještica na lomači 1692. godine. Ako se vaše znanje o ovom događaju zasniva samo na holivudskim filmovima, onda vjerovatno imate pogrešne informacije.

Kao prvo, suđenja zbog vještičarenja nisu održana samo u Salemu, već u nekoliko mjesta širom Massachusettsa. Štaviše, od oko 150 ljudi optuženih za vještičarenje tokom suđenja u Salemu, samo 20 je pogubljeno, pri čemu niko nije spaljen.

Većina osuđenih osoba je obješena, a jedna je kamenovana. Osim toga, nisu sve bile žene.

4. Dok je Rim gorio, Neron je svirao violinu

Priča koja opisuje Nerona kao potpunog ludaka odoljeva zubu vremena. Iako se nipošto ne može reći da je bilo prijatno biti u njegovoj blizini (ovo važi naročito za hrišćane), riječ je o mitu.

Najviše o ovom rimskom vladaru možemo saznati od rimskog istoričara Tacita, koji je bio svjedok Velikog rimskog požara 64. godine nove ere.

On navodi da Neron nije ni bio u Rimu kada je požar izbio, već u Anciju, i da se vratio u grad čim je saznao vijest. Organizovao je spašavanje i dostavljanje pomoći koje je navodno platio iz vlastitog džepa.

Čak i ako ovo nije istina, sasvim je sigurno da Neron nije mogao da svira violinu, jer u to vrijeme taj instrument još nije postojao.

5. Tri stotine Spartanaca pobijedili Persijance

Osim 300 Spartanaca, kralj Leonida je u pobjedonosnu bitku protiv Persijanaca poveo i Tespijance, Mikence, Tebance, Arkađane, Korinćane … Prema tome, Spartanci nisu bili sami.

U različitim izvorima spominje se snaga objedinjene Leonidove vojske, ali se podaci o broju vojnika razlikuju. Najniži broj spominje Herodot – 5.000 vojnika – dok drugi izvori navode broj od preko 11.000 vojnika.

Iako drevni izvori navode da je persijski vladar Xerxes imao milionsku vojsku, noviji tvrde da je brojala između 80.000 i 300.000 vojnika.

6. Vikinški šljemovi su imali rogove

I u ovom slučaju su za zabunu odgovorni pjesnici, koji su smatrali da bi šljemovi sa rogovima djelovali impresivnije i bili primjereniji ratobornim Vikinzima.

Istina je, međutim, da se oni nisu razlikovali od drugih šljemova.

7. Rimljani su povraćali tokom obroka i nastavljali da jedu

Ovakvo ponašanje je možda u skladu s našim predstavama o dekadentnosti i neumjerenosti starih Rimljana, ali ne odgovara istini.

Mit je i da su povraćali u prostoriji nazvanoj “vomitorium” (engl. vomit = povraćati), pri čemu je zapravo riječ o latinskom nazivu za ulaz i izlaz iz amfiteatra.

8. Lady Godiva je jahala gola

Legenda kaže da je anglosaksonska plemkinja lady Godiva jahala gola Coventryjem kako bi ubijedila supruga da snizi poreze. Priča je zasnovana na ličnosti lady Godive iz 11. vijeka, ali 200 godina nije zabilježeno da je jahala naga.

Slika koju imamo o njoj potiče od skulptorskih i slikarskih djela inspirisanih legendom. Ne postoji pouzdani izvor koji bi potvrdio da je jahala naga.

Izvor: blic.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti