Istinite priče koje su prepjevane u pjesme (FOTO & VIDEO)

Dva puta se Bora Đorđević hvatao olovke zbog Biljane Nevajde Šević, a pjesme napisane u trenutku ljubavne patnje postale su veliki hitovi “Riblje čorbe”.

Biljana, tada jedna od najpoznatijih jugoslovenskih manekenki, kreće u Sarajevo i u novi život, a Bora, s kojim se izvjesno vrijeme zabavljala, zove je da se oproste. Nalazi ga u kafani “Pod lipom”, a on kao da je upravo izašao iz pjesme – bio je za šankom, mrzeo pomalo i sebe i druge. Potom joj je u dahu izrecitovao pjesmu čiji refren poentira onim čuvenim “Ostani đubre do kraja”.

pesma3

Biljana nekada …

“U tom trenutku pesma i nije ostavila neki naročiti dojam na mene. Zasmetalo mi je ono ‘đubre’, ali nisam pridavala tome pažnju jer sam bila zaljubljena u drugoga”, prisjetila se Biljana u jednom intervjuu.

pesme4

… i danas

Njen odlazak bila je bolna inspiracija za još jednu legendarnu pjesmu “Dva dinara druže”, koju je Bora napisao. “Sve što iole vredi palo je u vodu, opet me je žensko napravilo volom, igrao sam samo epizodu”, posvetio je Đorđević svojoj bivšoj ljubavi.

pesme6

Čuveni Toma Zdravković poznat je po tome da su njegove pjesme nastajale iskreno kao i da su posvećene stvarnim likovima. Pa je tako pjesma “Ljiljana” napisana za poznatu srpsku glumicu Ljiljanu Blagojević, koja je jednom izjavila da je za nju bilo strašno kada joj je Toma posvetio pjesmu, jer je u to vrijeme bilo sramota tako nešto uraditi.

pesme5

“E moj brate” je pjesma koju je Zdravković posvetio prijatelju i glumcu Zoranu Radmiloviću.

Dvije legende, Toma Zdravković i Zoran Radmilović, bili su veliki drugari i često su voljeli zajedno da “zaglave” u kafani. Jednom prilikom su se sreli i dogovorili da odu u kafanu na po jednu sa nogu. Ali samo na po jednu. Međutim, popili su jednu, pa još jednu, pa još jednu, pa su onda doveli cigane da im sviraju. I tako ostali do jutra.

Kad se Toma Zdravković otrijeznio, poslije pijanstva napisao je tekst čije su riječi glasile:

“E, moj brate, cigani me prate, a zora je svanula…”

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti