Ispod katedrale Notre Dame otkriven olovni sarkofag (FOTO)

Arheolozi su ispod sadašnje razine poda katedrale Notre-Dame u Parizu otkrili olovni sarkofag i oslikane fragmente pregrade koja odvaja oltarni dio od crkvene lađe, a otkriće nudi novi uvid u istoriju zdanja koje se trenutno rekonstruiše nakon razornog požara iz 2019. godine.

U Notre-Dameu, katedrali koja datira iz 12. vijeka, u toku su radovi iskopa koji se obavljaju zbog mjera opreza, a prije nego što će se postaviti skele potrebne za obnovu 100 metara visokog drvenog sljemena krova.

“U transeptu katedrale, poprečnoj lađi položenoj okomito na uzdužne lađe kojom se razdvaja svetište od ostalog dijela crkve i daje tlocrtu oblik latinskoga krsta, otkriveni su fragmenti izuzetne naučne važnosti”, rekla je  francuska ministrica kulture Roselyne Bachelot, dodajući da su radovi na iskopavanju produženi.

Mjesto iskopavanja leži ispod kamenog sloja koji datira iz 18. vijeka, no neke niže razine sežu i do 14., a neke su čak i s početka 13. vijeka, saopštilo je ministarstvo kulture.

“Uspjeli smo unutra ‘ugurati’ malu kameru koja je otkrila ostatke tkanine, organske tvari poput kose i ostatke biljaka”, rekao je Christophe Besnier iz francuskoga Nacionalnog arheološkog instituta. “Činjenica da su ostaci biljaka još uvijek ondje ukazuje na to da je sadržaj vrlo dobro očuvan.”

Arheolozi smatraju da je olovni sarkofag vjerovatno pripadao visokom dostojanstveniku te pretpostavljaju da bi mogao poticati iz 14. vijeka, što bi ga, ako se to i potvrdi, činilo spektakularnim nalazom.

Iskopavanje je otkrilo i jamu neposredno ispod današnje razine poda katedrale, koja je vjerovatno nastala oko 1230. godine, kada je katedrala Notre-Dame, jedan od najstarijih primjera francuske gotike, bio u izgradnji.

Ostali dijelovi građevine, uništeni početkom 18. vijeka, otkriveni su tokom obnove Notre-Damea sredinom 19. vijeka i već su izloženi u muzeju Louvre.

Požar koji je 2019. progutao gotovo cijeli Notre-Dame šokirao je Francusku i svijet. Uplakani Parižani i zaprepašteni turisti tada su s nevjericom posmatrali kako vatra guta tornjeve jedne od najpoznatijih crkvi na svijetu.

Izvor: index.hr/pozitivno.ba

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti