Hodočasnici krenuli pješke u Međugorje, odmorili u džamiji!

Poljski bračni par od 20.maja ide pješice prema Međugorju gdje žele obaviti hodočašće, a nedavno su kratko predahnuli u Ćehajama kod Srebrenika, i to ni manje ni više nego u džamiji u ovog prigradskom naselju.

“Tek što smo zanijetili podnevski farz, neko je ušao na vrata. U prvi mah nam se učinilo da su to vehabije, no kasnije smo shvatili da je riječ o katoličkim vjernicima”, kazao je Džemal Ahmetović koji je ovoga dana obavljao molitvu u džamiji zajedno sa još nekoliko džematlija Ćehaja.

Kaže da su bili izuzetno miroljubivi i prijatni. Riječ je o Andrzeju Sieminscyu, 69-godišnjem likovnom umjetniku i njegovoj 60-godišnjoj supruzi Katarzyni, inače dizajnerici enterijera iz poljskog gradića Kazimierz Dolny.

Put od 1.316 kilometara i to pješice, nije nimalo ugodan, posebno na ovakvim toplinama. Nakon Poljske, prošli su Češku, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku i prije nekoliko dana ušli su u BiH.

“Jednostavno osjećamo unutrašnji glas i veliku želju da obavimo hodočašće u Međugorju, ali želimo da na putu upoznajemo različite ljude i njihove kulture”, kazao je Andrzej.

U prosjeku dnevno prepješače oko 20 kilometara, a spavaju na mjestima gdje ih zatekne noć. Kažu da ima gostoljubivih ljudi koji su im spremni ponuditi smještaj, a do sada nisu odbijeni niti na jednim vratima na koja su pokucali. Nakon kraćeg odmora ispred džamije u Ćehajama kod Srebrenika, put su nastavili prema Sarajevu, a u Međugorje planiraju stići 15. 8. na vjerski praznik.

Integralni članak pročitajte na: http://www.bh-index.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti