Helsinki je “najpošteniji” grad na svijetu

Namjernim “gubljenjem” novčanika širom svijeta novinari Readers’ Digesta ustanovili su da je najpošteniji grad Helsinki, a da je u Lisabonu najteže sresti “poštena nalazača”.

Novinari su u 16 gradova, od Helsinkija i Moskve, preko Bombaja i Budimpešte do Lisabona i New Yorka “izgubili” ukupno 192 novčanika. Na dvanaest su lokacija posmatrali šta će se dogoditi pošto su na javnome mjestu, uz trgovački centar, u parku ili na trotoaru ostavili novčanik s pedesetak dolara i kreditnim karticama, fotografijama, te imenom i brojem telefona.

Pokazalo se da je Helsinki najpošteniji grad u kojem je vraćeno jedanaest od dvanaest novčanika. Slijedi Bombaj s devet vraćenih, a na trećem su mjestu Budimpešta i New York s osam vraćenih novčanika.

Slovenačka prijestolnica Ljubljana na sredini je popisa, poslije Moskve, Amsterdama i Berlina, a za njom slijede London, Varšava, Bukurešt, Rio de Janeiro, Zurich, Prag i Madrid. U Lisabonu je vraćen samo jedan novčanik, a i taj je vratio stariji par iz Holandije.

Novinari Readers’ Digesta zaključuju kako ni dob ni pol ni imovinsko stanje ne mogu pomoći u predviđanju ko će biti pošten. Novčanike, a vraćeno ih je 47 posto, vraćali su i mladi i stari, muškarci i žene, bogati i siromašni.

Izvor: oslobodjenje.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti