Gusztáv, crtani film koji je osvojio svijet (1961) (VIDEO)

Gustav (na mađarskom Gusztáv) je bila mađarska serija kratkih crtanih filmova za odrasle. Serija je bila izuzetno popularna u Istočnoj Evropi, gdje je dostigla kultni status.

gustav1

Svaka epizoda prati avanture glavnog junaka, Gustava, i njegovu borbu sa sivilom života u urbanoj sredini. Epizode su međusobno nezavisne: na primer, Gustav je u jednoj epizodi mladoženja, dok u drugoj ima veliku porodicu. U Istočnoj Evropi i Jugoslaviji serija je emitovana na televiziji 80-tih godina, obično kao popuna u programskoj šemi. Karakteri nisu govorili konkretnim jezikom već su mrmljali, što je doprinijelo međunarodnom uspjehu. Serija je emitovana i u Zapadnoj Evropi, pa čak i na Novom Zelandu. U 2013. i 2014., Gustav je ponovo emitovan u Hrvatskoj, na državnoj televiziji.

gustav2

Gustav je sredovječan muškarac, po prirodi namćor, ljubomoran, asocijalan, a pojavom smeten i komičan. Često upada u nevolje, koje su prije svega komične.

gustav3

Prvi ciklus (68 epizoda) je pravljen od 1964. do 1968. godine u formatu za kino. Drugi ciklus (52 epizode) je pravljen od 1975. do 1977. za emitovanje na TV. Producent je bio Panonia Film studio. Gustav, glavni karakter, je imao prethodnika 1961. godine u osmominutnom crtanom filmu “Pasija” autora Jozefa Nepa, gdje glavni junak pokušava da ostavi pušenje. Trio poznatih i nagrađivanih autora, Dargaj-Nep-Jankovič je odgovoran za razvoj ove serije.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti