Godišnja plata od 55.000 € za vjerovatno najlakši posao na svijetu

Malo ostrvo Sv. Helena, smješteno u Atlantskom okeanu raspisalo je konkurs za radno mjesto graničnog kontrolora na aerodromu. No taj se baš i neće naraditi.

helena

Naime, na aerodrom koji su mediji već prozvali ‘najbeskorisnijim aerodromom na svijetu’ avion slijeće jednom sedmično.

Najsretnijem kandidatu, koji će za posao nadzora dolazaka putnika na aerodrom dobijati godišnju plaću od oko 50.000 funti (oko 55.000 €), ne bi trebalo biti dosadno.

Kako navode u oglasu za posao, ovo suptropsko ostrvo koje spada u britansku prekomorsku teritoriju krasi spektakularna priroda i toplo, prijateljski raspoloženo stanovništvo od 4.500 ljudi.

Površina ostrva iznosi oko 425 kvadratnih kilometara, a udaljeno je oko 2800 kilometara od obale Angole. Nenaseljeno ostrvo na kojem je Napoleon nakon poraza proveo zadnje dane života otkrio je portugalski moreplovac, no s vremenom je prešao pod upravu Britanske istočnoindijske kompanije.

Stanovnici su potomci britanskih iseljenika koje je ciljano doseljavala spomenuta kompanija, a na ostrvo su kasnije dovođeni robovi iz Afrike i Indijci i Kinezi.

Jedina redovna linija je sedmični komercijalni let iz Južnoafričke republike, no u planu je uvođenje još nekoliko linija.

Problemi s finansiranjem

‘Najnepotrebniji aerodrom na svijetu’ u pogon je pušten u junu 2016. godine, a otvaranje se nekoliko puta odgađalo zbog brojnih problema. Kada je konačno otvoren, postalo jasno da je zbog snažnog vjetra slijetanje aviona s kapacitetom za više od 70 putnika praktički nemoguće. Njegova izgradnja koštala je oko 300.000 funti novca i finansirana novcem poreznih obveznika.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti