Genijalac čiji su izumi promijenili svijet: Odbio je primiti Nobelovu nagradu

“Genijalac”. “Ludi naučnik”. “Čudak”. Ovo su samo neka od imena kojima su opisivali jednog od najvećih izumitelja svih vremena.

Da nije bilo Nikole Tesle, vjerovatno ne bi postojao ni svijet kakvog ga danas znamo. Imao je više od 700 izuma, od kojih su neki radar, izmjenična struja, daljinsko upravljanje, radar, korištenje X zraka, laser … Njegovi izumi promijenili su svijet.

Tesla je rođen na današnji dan prije 160 godina jedne olujne noći u ličkom mjestu Smiljan. Babica je grmljavinu smatrala lošim znakom, no njegova majka rekla je kako će maleni Nikola biti “dijete svjetlosti”.

tesla10

U nastojanju da razvije sistem izmjeničnih struja, 1884. godine otišao je u SAD, gdje se s preporukom zaposlio kod T. A. Edisona, gdje je iznosio svoje zamisli o proizvodnji i isplativijem prenosu izmjeničnih struja, ali nije nailazio na razumijevanje. Tesla je 1885. godine osnovao vlastitu firmu Tesla Electric Light and Manufacturing Company za proizvodnju električnih lučnica, a 1887. godine firmu Tesla Electric Company, s laboratorijom, u kojoj je najprije konstruisao elektromotore izmjenične struje.

Posljednje godine života proveo je u hotelu New Yorker u New Yorku. Živio je u apartmanu broj 3327 na 33. spratu, gdje je i preminuo.

Na 160. godišnjicu rođenja ovog velikana donosimo vam činjenice o Tesli koje možda niste znali.

⋅ U New York je stigao s četiri centa u džepu.

⋅ Tvrdio je da je izmislio smrtonosnu zraku koja može uništiti 10.000 aviona na udaljenosti od 400 km.

⋅ Zaslužan je za oko hiljadu patenata i izuma.

⋅ Tečno je govorio čak 8 jezika: hrvatski (srpski), engleski, češki, njemački, mađarski, francuski, italijanski i latinski.

⋅ Imao je fotografsko pamćenje te je mogao zapamtiti cijele knjige i detalje svojih izuma.

⋅ Mrzio je bisere toliko da nije želio razgovarati sa ženama koje su ih nosile.

⋅ Tesla je 1912. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziku, no odbio ju je primiti jer je tvrdio da njegov suprimatelj Thomas Alva Edison nije pravi naučnik.

⋅ Više je puta istaknuo kako ga ne zanima slava već izumi koji će promijeniti svijet.

⋅ Tvrdio je da spava samo nekoliko sati dnevno jer je spavanje gubitak vremena.

⋅ Gajio je neobičnu ljubav prema golubovima. Bolesne golubove je donosio u svoju hotelsku sobu kako bi ih izliječio, a za jednu golubicu posebno se vezao.

⋅ Potkraj života kontaktirao je samo s nećakom Savom Kosanovićem, koji je nakon Tesline smrti bio njegov jedini nasljednik.

⋅ Po Tesli je nazvan planetoid ili asteroid 2244 Tesla, te krater na Mjesecu.

⋅ Elon Musk nazvao je svoju firmu Tesla Motors u čast ovom velikom izumitelju.

⋅ Nikola Tesla nagrada dodjeljuje se svake godine naučnicima za izvanredan doprinos na području električne energije.

tesla11

Izvor: express.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti