Gdje su nestale MILIJARDE: Ova blaga Drugog svjetskog rata nikada nisu pronađena

Nakit, zlato, drago kamenje i umjetnička djela vrijedna milijarde dolara nestala su ili su ukradena tokom Drugog svjetskog rata.

Neka blaga su zakopana i kasnije pronađena, dok se za druge nikad nije saznalo gdje su.

Nacistički voz sa zlatom

Kada su u Poljskoj prije nekoliko godina istraživači Pjotr Koper i Andreas Rihter utvrdili da su pronašli voz pun nacističkog zlata, niko im nije vjerovao. Međutim, pokrenuto je opsežno istraživanje i činilo se da će se konačno saznati istina o misterioznom vozu. Dvojac koji je ušao u trag legendarnom vozu je zajedno s timom od 35 istraživača-volontera započeo iskopavanje na mjestu koje je pokazivalo anomalije u tlu, što upućuje na postojanje zakopanog vozila. S druge strane, alternativna studija urađena na Univerzitetu nauke i tehnologije u Krakovu utvrdila je da ne postoje dokazi koji bi upućivali na istinitost Koperovih i Rihterovih nalaza, ali da bi na tom mjestu mogao da se nalazi tunel.

Zanimljivo je napomenuti i da su poljski službenici odbili da učestvuju u ovom poduhvatu i da je čitavo istraživanje finansirano iz privatnih izvora.

Ćilibarska soba

bl1

Ćilibarska soba je svjetski poznata prostorija ukrašena ćilibarskim zidovima sa zlatnim listovima i mnoštvom ogledala. Nekada se nalazila u Katarininoj palati u Carskom selu nedaleko od Sankt Peterburga, a izgrađena je u Prusiji u 18. vijeku. Prije nego je nestala u vihoru Drugog svjetskog rata, smatrali su je osmim svjetskim čudom.

Jamašitino zlato

bl2

To je naziv koji nosi navodni ratni plijen iz jugoistočne Azije koji su pokupili japanski osvajači pod vođstvom Tomojukija Jamašite. Kasnije su ga krili u pećinama, tunelima i podzemnim kompleksima Filipina. Lovci na blago širom svijeta odlaze na pacifičko ostrvo kako bi okušali svoju sreću u pronalaženju blaga, ali još uvijek niko nije pronašao to legendarno zlato.

Alpska tvrđava

Šef SS-a Hajnrih Himmler krajem 1943. godine je planirao gradnju pravog lanca tvrđava. Već tada je pravio planove za mogući vojni poraz nacističkog režima i htio je da se čitavo vođstvo povuče u planine južne Bavarske kako bi odatle mogli da nastave da pružaju oružani otpor. Adolf Hitler nije u potpunosti podržavao takve planove svojih najbližih saradnika, ali i danas postoje glasine da su nacisti sakrili ogromno blago po Bavarskoj.

Ava Maru

bl3

Bio je to ogromni japanski kruzer završen 1943. godine u Nagasakiju. Bio je dizajniran za prevoz putnika, ali na početku rata su ga prisilno mobilisali u japansku mornaricu. Stotine japanskih mornara i vojnika krenulo je iz Singapura prema japanskoj teritoriji pred sam kraj Drugog svjetskog rata. Lokalne glasine kažu da su prevozili i pet milijardi dolara vrijedne plemenite metale i drago kamenje. Kasno uveče 1. aprila 1945. godine američka podmornica je ispalila torpeda i potopila taj brod u Tajvanskom tjesnacu.

Ustaško blago

Emerson Bigelou, agent američkog ministarstva finansija, 1947. godine napisao je izvještaj u kome piše da je katolička crkva pomogla ustaškom režimu da prokrijumčari oko 200 miliona švicarskih franaka u zlatu preko vatikanske banke. Isti agent kaže da su ustaše ukupno izvukle oko 350 miliona franaka iz Hrvatske pred sam kraj Drugog svetskog rata. Pretpostavlja se da su kasnije taj novac proslijedili u Španiju i Južnu Ameriku kako bi odbjegle ustaše i nacisti mogli da nastave sa svojim radom i životom daleko od Evrope.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti