Gdje je danas: Moreno Debartoli, dječija zvijezda filma “Otac na službenom putu”

Svi ga pamtimo po ulozi dječaka Malika koju je odigrao kada je imao samo sedam godina, a to mu je ujedno bilo i jedino pojavljivanje na filmskom platnu u životu.

malik2

Moreno Debartoli je rođen 21. aprila 1975. Početkom ratnih dešavanja u Jugoslaviji i njegov život je krenuo u drugom smjeru. Po odlasku iz Sarajeva živio je u nekoliko zemalja, najviše u Izraelu, ali je i putovao širom svijeta. Tako je do kraja 2010. živio i u Rijeci gdje je imao svoje preduzeće koje se bavilo ugostiteljskim konsaltingom. Moreno je inače još 1999. završio kuharsku akademiju u Izraelu, a poslije toga i poznatu “Le Cordon Blue” akademiju u Londonu. Nakon toga je uslijedila specijalizacija za čokolijatera, usavršavanja kao i angažmani u prestižnim svjetskim hotelima i restoranima. Prije neke 4 godine se vratio u rodno Sarajevo – otišao je kao dječak, a vratio se kao zreo čovjek u četvrtoj deceniji života.

Danas je šef kuhinje sarajevskog hotela Bristol a od prije nekoliko godina je imenovan i kao zvanični ambasador svjetski poznatog čokoladnog brenda “Barry Callebaut” za jugoistočnu Evropu. Nosi epitet “najškolovanijeg” bosanskog kuhara i jedno je od prepoznatljivijih lica profesionalne gastronomije u BiH.

malik10
O svom pojavljivanju na filmu

Svi su u Sarajevu znali da se snima film, a Miki Manojlović bio je već tada zvijezda i svi smo za njega znali. Filmska ekipa došla je tako u školu u potrazi za djetetetom koje bi odgovaralo ulozi i, eto, odabrali su mene. Otac je odmah pristao, a majka je bila malo zabrinuta kako će izbivanje iz škole utjecati na moj uspjeh, no, eto, sve je ispalo dobro.

O svom porijeklu

Djed mi je bio Talijan, De Bartolli iz Brescie i negdje je tijekom rata sreo moju baku i, eto, dogodila se ljubav. Ostao je u Bosni, oženio se i tako nekako po toj liniji meni su nadjenuli ime Moreno. Prezime De Bartolli kroz sve se ove godine u administrativnim bespućima promijenilo u Debartoli.”

malik8

O povratku u Sarajevo i roditeljima

Nadam se da više nigdje neću ići, ali nikad se ne zna. Osjećam se kao da nikada nigdje nisam ni išao. Sarajevo se, osim nekih ratnih tragova, nije mnogo promijenilo. Što se kaže, u svom, na svom. Moji roditelji, Josip i Emina, koji još žive u Izraelu, čuvaju albume sa slikama i potpisima svih glumaca iz filma. Oni se još nisu vratili. Tamo privode kraju svoje karijere i onda će u Sarajevo u zasluženu penziju.

malik7

O ulozi Malika

Smiješno je reći, ali nakon svih ovih godina, još sam Malik. Ne znam ni sam koliko sam puta gledao film. Od kada sam se vratio u Sarajevo, mislim da je na raznim televizijama prikazan barem pet-šest puta. Sada ga moja djeca gledaju. Znaju da je tata. Kažu: ‘Opet tata na televiziji’

malik4

O izjavi Frensis Ford Kopole

Za scenu Malika i djevojčice Maše poznati svjetski režiser Frensis Ford Kopola je rekao kako je ona jedna od najpotresnijih u istoriji svjetske kinematografije.

Prije svega, velika mi je čast da takva veličina kao što je Francis Ford Copolla izjavi tako nešto, da je uopće primijetio. Izgleda da je i moja supruga ‘pala’ na taj šarm.

malik9

O porodici

U braku je sa suprugom Katjom, koja je Ruskinja, a imaju dvoje dece: kćerku Lunu (7) i sina Lea (4).

Djecu hoćemo da odgajamo na bosanskom jeziku, mada oni govore i ruski, zavisi od toga na koju nogu ustanemo tog dana.

malik6

Njegovim specijalitetima sladila su se mnoga poznata svetska imena, a među njima i Anđelina Džoli i Bred Pit dok su bili u Sarajevu, i to baš u hotelu Bristol. Moreno Debartoli je hodajuća enciklopedija kulinarstva i slastičarstva, a svoje znanje nesebično dijeli i sa drugima. Od njega se može naučiti sve o svijetu čokolade, torta, pralina i deserata, ali i o ponajboljim makaronima.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti