Film zbog koga je Clint Eastwood zavolio Jugoslaviju, a Donald Sutherland zamalo umro (VIDEO)

U ljeto 1969. godine malo istarsko selo Vižinada ugostilo je neke od najvećih zvijezda tadašnjeg Hollywooda. Američki studio “Metro Goldwyn Mayer” je, u saradnji sa beogradskim “Avala filmom”, snimao ratnu komediju “Kelly’s Heroes”(kod nas poznatiju kao “Zlato za odvažne”) u kojoj su glavne uloge tumačili Clint Eastwood, Donald Sutherland, Don Rickles i Teli Savalas.

Producentima su lijepe stare kuće i građevine u Vižinadi bile idealna scenografija za francuski gradić u Drugom svjetskom ratu, u kojem grupa američkih vojnika pokušava da izvuče nacističko zlato iz blindiranog sefa u banci.

Dolazak holivudskih zvijezda bio je veliki događaj za Vižinadu.

Kako se Clint Eastwood zaljubio u makarsku rivijeru

kelly2

Eastwood i ostali bili su dobro primljeni i nisu se sakrivali od mještana, nego su se s njima rado fotografisali. Eastwood, strastveni zaljubljenik u motore, nekoliko godina prije nabavio je nekoliko primjeraka “Norton Commando 750”. Na svakom snimanju, jedan od motora morao je biti na setu kako bi se on u pauzama snimanja mogao opustiti jureći lokalnim putevima.

Tako je bilo i u Vižinadi, pa je Eastwood u ljetnjim mjesecima često obilazio Istru, a tokom dužih pauza od nekoliko dana odlazio je motorom u Veliku Britaniju kako bi se trkao na stazi “Brands Hatch”.

Eastwood navodno i danas ponekad u potpunoj tajnosti dolazi na makarsku rivijeru gdje se na jahti druži sa svojim prijateljem hrvatskog porijekla iz Švicarske.

Bolest slavnog glumca

kelly3

Njegov kolega Donald Sutherlend, koji je godinu dana prije postao poznat ulogom u filmu “M.A.S.H.” bio je omiljen među mještanima Vižinade i ondje je proveo gotovo godinu dana. Tokom boravka na setu teško se razbolio pa su morali da ga prebace u bolnicu.

“Imao sam jak meningitis i pao sam u komu. Rekli su mi da sam na nekoliko sekundi doživio kliničku smrt, koje se čak i sjećam. Imao sam utisak da vidim plavi tunel kroz koji se spuštam obasjan bijelom svjetlošću. Osjećao sam kao da se opirem uprtih stopala u krevet da me smrt ne odvuče. Očito je da sam na kraju i uspio! Tada mi se jednostavno još nije išlo, ali moram priznati da je bilo vrlo izazovno i da sam u jednom trenutku pomislio: ‘Zašto ne?’ – priznao je poslije Donald Sutherlend.

Njegova bolest nije bila jedina nezgoda na snimanju. Scenografi su dvadesetak dana gradili kulisu banke koja je planula baš kad je bila dovršena. Sve su morali da grade ponovo.

Sa druge strane, mještanima koji su preživjeli Drugi svjetski rat najveća fobija je bio dolazak tenkova u mjesto koje je dopremila Jugoslovenska narodna armija. Vojnici nisu bili baš nježni dok su dovlačili tenkove na set pa su dodatno razdrmali ionako trošne kuće. Kad je stigao prerađeni njemački tenk “Tiger”, stariji mještani su se preplašili pa su pomislili da je opet počeo rat i da Nijemci napadaju selo.

Ipak, kako je gotovo cijelo selo bilo angažovano na raznoraznim poslovima na setu, snimanje im je ipak ostalo u dobrom i lijepom sjećanju.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti