FBI dokumenti: Churchill je 1947. tražio od Amerikanaca da bace atomsku bombu na SSSR

Dokumenti sa kojih je FBI skinuo zabranu objavljivanja, razotkrili su da je Winston Churchill 1947. godine predlagao Amerikancima da bace atomsku bombu na SSSR.

Kako je objavio list Daily Mail, britanski premijer je smatrao da Zapad na taj način može već u startu pobjediti u hladnom ratu i zaustaviti širenje komunističkih ideja po svijetu.

Prema jednom od dokumenata, Churchill je ubjeđivao senatora-republikanca Stylesa Bridgesa da ubijedi tadašnjeg predsjednika SAD Harrya Trumana da se odluči za “atomski napad” na Sovjetski Savez.

Vjerovao je da bi tako bio “uništen Kremlj”, a SSSR pretvoren u “lak problem”. Iz ovoga indirektno slijedi zaključak: da je podmukli Britanac predlagao da se atomska bomba baci na Moskvu, odnosno na Kremlj.

Dokumenti FBI svjedoče da je Churchillova mržnja prema donedavnom savezniku u ratu (SSSR) bila tolika da mu hiljade žrtava nisu ništa značile.

Britanski premijer je čak plašio Amerikance: ako vi sada ne udarite na Sovjetski Savez – SSSR će za dvije-tri godine, čim se dočepa svoje atomske bombe, napasti na SAD. Još je dodavao: tako će uništiti svjetsku civilizaciju ili je vratiti nekoliko godina unazad.

Britanski novinar Thomas Maier, koji je objavio knjigu “Kad lavovi riču: Klanovi Churchilla i Kennedyja”, tvrdi da je Churchill promijenio kurs prema SSSR čim se 1951. ponovo vratio u premijersku fotelju jer otad više nikada nije govorio o atomskom udaru po SSSR.

Izvor: intermagazin.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti