Eko ideje: Vještačka ostrva koja čiste zagađenu vodu

Močvare su poznate po svojoj sposobnosti čišćenja vode: njihova gusta vegetacija hvata višak hranjivih tvari i teških zagađivača te pomažu u održavanju plovnih putova.

No, mnoge rijeke i jezera više nemaju močvara, budući da su one među prvim žrtvama planiranja regulacija ili isušivanja zemljišta.

Kako bi zamijenili nestale močvare, uposlenici škotske firme Biomatrix odlučili su se na izradu plutajućih postrojenja za pročišćavanje vode u obliku zelenih ostrva.

Ovi otoci kombiniraju izgled tradicionalnih močvara uz implementaciju nekoliko segmenata novih tehnologija. Ovakvi umjetni otoci već su postavljeni na nekoliko lokacija kao što su Finska, Kina i Filipini te uspješno čiste i održavaju ekosisteme lokalnih rijeka i jezera.

“Lokalne biljke koje ugrađujemo u naše plutajuće otoke odabrane su zbog njihove prednosti u održavanju lokalne bioraznolikosti”, javlja Elle Adams, koordinatorica operacija u Biomatrixu. “Korijenje biljaka raste u vodu i razvija koristan vodeni biofilm koji čisti vodu i transformira hranjive tvari i nečistoće”.

Biofilm se sastoji od korisnih bakterija koje jedu organsko onečišćenje i filtriraju vodu.

Gotovo je jednako važna činjenica da ostrva izgledaju lijepo, potiču razvoj biljnog i životinjskog svijeta iznad i ispod površine, a mogu se koristiti i kao prostori za rekreaciju.

Biomatrix trenutno proizvodi 21 vrstu modularnih ostrva.

Integralni članak pročitajte na: http://www.klix.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti