EGIPAT: Pronađen izgubljeni grad star 7.000 godina

Egipat je otkopao grad star 7.000 i više godina i groblje koje datira iz vremena Prve dinastije u južnoj provinciji Sohag, izjavilo je u srijedu Ministarstvo antikviteta.

Ovaj pronalazak može da bude blagodet za “oboljelu” turističku industriju Egipta, koji je pretrpeo niz neuspjeha nakon Arapskog proljeća kada su srušili predsjednika Hosnija Mubaraka 2011. godine.

Grad je bio dom, kako se pretpostavlja, za visoke zvaničnike i graditelje.

Njegovo otkriće može da da nove uvide o Abidosu, jednom od najstarijih gradova u Starom Egiptu, navodi se u saopštenju ministarstva. Stručnjaci kažu da je Abidos bio prijestonica Egipta krajem Predinastijskog perioda i tokom vladavine prve četiri dinastije.

Arheolozi su dosad otkrili kolibe, ostatke keramike i gvozdene alatke, kao i 15 ogromnih grobnica, od kojih su neke bile veće od kraljevih grobova u Abidosu. Eksperti kažu da veličina 15 pronađenih grobnica ukazuje na visok društveni status sahranjenih.

Turistička industrija Egipta pokušava da se oporavi i od rušenja ruskog aviona koji je prevozio 224 ljudi iz odmarališta na Crvenom moru. Više od 14,7 miliona turista posjetilo je Egipat u 2010. godini, a taj broj je pao na 9,8 miliona 2011. godine.

U prvom kvartalu ove godine, samo 1,2 miliona turista je posjetilo Egipat, dok je godinu dana ranije traj broj iznosio 2,2 miliona.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti