Drevni grob u Sibiru koji čuva najstariji par blizanaca

Drevna tragedija bacila je novo svjetlo na život u doba neolita, pošto su arheolozi pronašlli ostatke žene koja je, čini se, umrla tokom porođaja prije skoro 8.000 godina.

U pitanju je najstariji primjer smrti usljed distocije ili otežanog porođaja, kao i najraniji poznati primjer blizanaca u arheološkoj istoriji, navode naučnici koji su otkrili ostatke. Ono što ovo otkriće čini toliko izuzetnim je da, iako su blizanci postojali u praistoriji, skoro da ne postoje direktni dokazi o tome. Novo otkriće to mijenja.

Ostaci koji su stari između 7.630 i 7.725 godina, otkriveni su na praistorijskom groblju pod imenom “Lokomotiv”, nedaleko od današnjeg Irkutska u Rusiji. Iako su ostaci žene otkriveni još 1997. godine, tada se vjerovalo da je ona umrla sa jednim djetetom. Međutim, ponovnim pregledom uočen je drugi set kostiju u karličnom predjelu.

“U roku od pet minuta, rekla sam svojim kolegama: ‘Bože, pa ovo su blizanci’,” rekla je dr Angela Lieverse, arheologinja s Univerziteta u Saskatchewanu u Kanadi. Žena je imala između 20 i 25 godina kada je preminula, najvjerovatnije od posljedica neobičnog položaja njenih blizanaca tokom porođaja. Jedna beba je imala neobičan položaj, tj. bila je okrenuta nogama nadole, dok je druga bila okrenuta normalno sa glavom nadole.

Čak i danas, ovako nešto se dešava samo u 20 odsto slučajeva kod porođaja blizanaca i smatra se visokim rizikom. Blizanci su se možda spojili ili je jednom glava bila zarobljena u kanalu. Zbog toga su “sve tri individue umrle zajedno od komplikacija povezanih s porođajem”, objašnjavaju istraživači. Lieverseova je navela da je žena položena na leđa u svom grobu sa zubima mrmota na tijelu, što je slično drugim primjerima pronađenim u “Lokomotivu”.

“To ukazuje da možda nisu znali da je imala blizance ili da umiranje tokom porođaja nije bilo toliko neobično da bi ga smatrali jedinstvenim”, navodi ona. Grob ove žene i njenih blizanaca nije jedina neobična stvar na ovom lokalitetu. Godine 1995. arheolozi su otkrili grob vuka, stotinama kilometara od njegovog prirodnog staništa, zakopanog zajedno sa raznim pogrebnim predmetima.

“Možemo da pretpostavimo da je vuk igrao veoma važnu ulogu u životu drevnog društva, pošto je veoma neobično za ovu životinju da bude u posebnom grobu”, naveli su istraživači još 2003. godine.

Iako postoje drugi primjeri gdje su psi sahranjeni u grobovima u ovom periodu, grob vuka je jedinstven.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti