Drevni babilonski spomenici otkrivaju: Ekstremne solarne oluje su pustošile Zemlju

Od kada ljudi hodaju Zemljom, gledaju u nebo u potrazi za znakovima koji dolaze. Drevni asirski astrolozi su čak izrezbarili svoja otkrića koja su sada otkrila kako je solarna oluja pogodila Zemlju.

Drevni, kameni dokumenti bili su poruke kraljevima, a pisali su ih profesionalni astrolozi koji su plaćeni za tumačenje znakova, poput kometa, meteora i kretanja planeta.

Neka od tih zapisanih posmatranja preživjela su do današnjih dana, a naučnici kažu kako su im pomogli da saznaju informacije o događaju kad je Zemlju zatekla ekstremna solarna oluja.

Nedavne analize otkrile su kako je događaj bio toliko moćan da je ostavio radioaktivne čestice u drvenim prstenovima širom svijeta negdje oko 660. godine p.n.e.

Druga studija je otkrila slične znakove oluje iz tog razdoblja zakopane duboko u ledu Grenlanda.

Podstaknuti ovim studijama, tim japanskih istraživača dobio je izvještaj očevidaca, u drevnim tekstovima, koji opisuju spektakularne svjetlosne emisije koje obično prate ove ogromne geomagnetne događaje.

Mnogi izvještaji nisu bili datirani, ali istraživači su mogli da zaključe o kom se razdoblju radi na osnovu astrologa koji je napisao izvještaj.

Uspjjeli su da pronađu tri drevne table koje spominju neobičan crveni sjaj na nebu koji se podudara sa vremenskim okvirom koncentracije zračenja u drvenim prstenovima.

Ta opažanja su izvršena prije otprilike 2.700 godina u Babilonu i asirskom gradu Ninivi, a oba slučaja se spominju u Bibliji.

Jedna tabla kaže, “crvenilo prekriva nebo”, dok druga spominje “crveni oblak”. Naučnici kažu kako su pojave bile uzrokovane Sunčevim česticama koje su uticale na atmosferu nakon velike oluje.

“Ovi nalazi nam pružaju mogućnost ponovnog kreiranja istorije solarne aktivnosti vijekovima ranije od prethodno dostupnih zapisa”, objasnio je stariji autor studije, Yasuyuki Mizuma. “Ovo istraživanje nam može pomoći u našoj sposobnosti predviđanja budućih solarnih magnetnih oluja, koje mogu da oštete satelite i druge svemirske letjelice.”

Izvor: logicno.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti