Dokazi o postojanju naprednih civilizacija mnogo prije pisane istorije (VIDEO)

Kako je moguće da postoje praistorijske, drevne mape, koje oslikavaju regione planete poput Antarktika bez leda a koje su stare nekoliko hiljada godina?

Da li su ove mape pripadale nekoj antediluvijanskoj civilizaciji koja je naseljavala našu planetu mnogo prije pisane istorije?

Antediluvijanski period se odnosi na period prije “Velike poplave” koja je opisana u Bibliji. Međutim, priče o Velikoj poplavi ne navode se samo u Bibliji, već se mogu pronaći i u drugim religijama starim nekoliko hiljada godina.

Zapravo, prvi zapisi o Velikoj poplavi se javljaju kod drevnih Sumera i potiču iz 200 godine prije nove ere. Drevni tekstovi otkriveni na sumerskim glinenim tablama opisuju vrijeme prije poplave i govore o nastanku čovjeka, kao i trenutku kada je Bog morao da “interveniše”:

Prošlo je skoro 1.200 godina otkad se kopno proširilo, a ljudi počeli da se množe. Zemlja je rikala kao bik.

Bog se uznemirio zbog tih urlika. Enlil je čuo njihovu buku i obratio se bogovima.

Buka čovječanstva je postala preglasna za mene. Ne mogu da spavam od njihove galame. Odsijecite im zalihe hrane da ne mogu da utole svoju glad.

Adad je zadužen da pusti kišu koja će poplaviti svijet.

Neka vjetar duva i neka se oblaci okupe, neka polja ostanu bez prinosa. Ukinite im svu radost.

Treba napomenuti da su, prema sumerskim tablama, bogovi napustili planetu prije Velike poplave kako bi bili sigurni na nebu i kako bi se vratili nakon poplave.

Pored priče o Velikoj poplavi, postoje i drugi dokazi koji ukazuju na to da su postojale napredne civilizacije mnogo prije nas.

Neki od dokaza su antediluvijanske mape, odnosno “nemoguće” mape prema mišljenju mainstream stručnjaka.

Mape poput one koju je napravio Piri Reis zbunjuju stručnjake. Način na koji su napravljene kao da pokazuje da je neko mogao da vidi kopno iz vazduha prije nego što ih je nacrtao.

Treba napomenuti da je Piri Reis mapa u stvari napravljena od više starijih mapa iz različitih regiona širom svijeta. Ali šta nam takve mape govore? One pružaju nepobitan dokaz da su u dalekoj prošlosti postojale civilizacije sa nevjerovatnim kartografskim znanjem.

Te drevne civilizacije nisu označile Antarktik kao region koji je bio pod ledom, što znači da su morale živjeti u drugačijim klimatskim uslovima.

Portret Piri Reisa i njegova mapa u pozadini ©️ MRU

Piri Reis mapa je sastavljena negdje oko 1520. godine. Ona oslikava Antarktik bez leda, ali i potpuno tačno opisuje geografiju američkog kontinenta, gotovo kao da je kontinent uslikan iz vazduha. Američka hidrografska kancelarija je potvrdila autentičnost mape, koja je čak ukazala i na neke greške u modernim mapama.

Ali … ko je mogao mapirati Antarktik prije 6.000 godina dok još nije bio pod ledom? Koja nepoznata civilizacija je posjedovala tehnologiju da to učini?

Iako sama Piri Reis mapa nije starija od Velike poplave, činjenica je da je sastavljena pomoću mapa koje su stare preko 5.000 godina.

Ovo čak nije jedina takva mapa. Postoji i Zeno mapa koja je još starija, a koja prikazuje obale današnje Norveške, Švedske, Danske, Škotske i Njemačke. Pored toga, ova mapa ističe tačnu geografsku dužinu i širinu brojnih ostrva.

A reprodukcija Zeno mape pronađene u knjizi iz 1793. godine ©️ Wikimedia Commons

To je neobično iz razloga što je hronometar, uređaj koji mjeri te parametre, izmišljen tek 1765. godine. Treba napomenuti da Zeno mapa oslikava i topografiju današnjeg Grenlanda bez glečera, što znači da je neko vidio Grenland prije ledenog doba.

Izgleda da su se tačne informacije prenosile između ljudi. Te mape vjerovatno vode porijeklo od neke nepoznate civilizacije, ali su ih dalje prenosili možda Feničani ili Minojci, koji su poznati kao jedni od najvećih mornara drevnog svijeta.

Postoje dokazi da su te mape sakupljane i proučavane u Aleksandrijskoj biblioteci.

“Moguće je da je Piri Reis nabavio mape koje su se nekada nalazile u Aleksandrijskoj biblioteci, najpoznatijoj biblioteci svih vremena”, rekao je dr Charles Hapgood.

Naročito su interesantne mape koje je napravio Yehudi Ibn Ben Zara.

Njegove mape iz perioda oko 1487. godine oslikavaju regione Velike Britanije prekrivene glečerima. Ta mapa takođe oslikava ostrva u Mediteranskom i Egejskom moru.

Mapa Ibn Ben Zare (1487). ©️ Wikimedia Commons

Ta ostrva postoje i danas – ali pod vodom, što ukazuje na to da mape koje su korištene za kreiranje Zarinih mapa potiču iz perioda kada je geologija naše planete bila mnogo drugačija, najvjerovatnije iz antediluvijanskog perioda.

Ove mape otvaraju mnoga pitanja, a ne daju mnogo odgovora. Jedino što možemo zaključiti jeste da su u dalekoj prošlosti postojale drevne civilizacije koje su oslikale kopna naše planete sa nevjerovatnom preciznošću.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti