‘DOK JEDNOM NE SMRKNE DRUGOM NE SVANE’: Evo ko su američki bogatuni čije je bogatstvo poraslo za 430 milijardi $ tokom pandemije

Koronakrizu su obilježili, karantena i zatvaranje većine privrednih društava u zemljama širom svijeta te, povezano s tim, otkazi i smanjenja plata

dollars

Dok konstantno slušamo da bi ono najgore tek moglo doći, kako za ekonomiju u vidu talasa velikog broja otkaza, tako i za zdravstveni sistem s drugim talasom pandemije o kojem toliko slušamo, brojke dviju američkih organizacija pokazuju kako su neki tokom dosadašnje krize višestruko profitirali.

Tako se bogatstvo najbogatijih Amerikanaca, njih 600 s Forbesova popisa milijardera tokom dva mjeseca (od 18. marta do 19. maja), povećalo za čak 434 milijarde dolara, pri čemu su najviše profitirali šefovi i poduzetnici povezani s tehnološkim kompanijama. Tokom dvomjesečnog razdoblja lockdowna bogatstvo milijardera u SAD-u tako se povećalo s 2,948 biliona dolara na 3,382 biliona dolara, a bogatstvo samo pet najbogatijih Amerikanaca u ta dva mjeseca naraslo je za nevjerovatnih 76 milijardi dolara.

U tu grupu spadaju Jeff Bezos, o kojem smo već pisali i koji je sada težak oko 150 milijardi dolara, dok je početkom godine ta cifra iznosila “samo” 115 milijardi dolara, zatim Bill Gates, Mark Zuckerberg, Warren Buffet i Larry Ellison. Govoreći o postotku za koji je poraslo bogatstvo, tu najbolje stoji Elon Musk, šef Tesle, koji posljednjih sedmica naslovnice medija puni svojim ponašanjem i izjavama. U odnosu na početak krize njegovo bogatstvo povećano je za 48 posto (sada iznosi 36 milijardi dolara), zatim slijedi Zuckerberg (porast od 46 posto) s bogatstvom od 80 milijardi, Bezosovo bogatstvo poraslo je za 31 posto, a njegove bivše žene povećalo se za trećinu i doseglo je gotovo 50 milijardi dolara.

To razdoblje, naravno, nisu svi završili u plusu te su najveći gubitnici ovog razdoblja od dva mjeseca koje je obilježio zatvaranjem firmi milijarderi koji drže i investiraju u kompanije povezane s tržištima putovanja, maloprodaje, ugostiteljstva itd. poput Ralpha Laurena, Johna Pritzkera i drugih.

Izvor: noob.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti