DNK test riješio jednu od najvećih zagonetki 20. vijeka

Ruski naučnici objavili su da je test DNK, proveden na zahtjev Ruske pravoslavne crkve, potvrdio autentičnost ekshumiranih ostataka Nikolaja II., posljednjeg ruskog cara i njegove supruge Aleksandre.

Saopštenje ruskih naučnika omogućit će da cijela porodica Romanov, koju su 1918. ubili boljševici, konačno bude pokopana na istome mjestu, u katedrali u Sankt Peterburgu.

Ruska pravoslavna crkva je 2000. kanonizirala carsku porodicu, ali je od posebne forenzičke komisije zatražila dodatne dokaze da se zaista radi o ostacima cara i carice kao i Alekseja i Marije, dvoje od petero carske djece, čiji su ostaci pronađeni naknadno.

Forenzičari su u tu svrhu u septembru ekshumirali ostatke Nikolaja i Aleksandre i uzeli uzorke DNK koji prethodno nisu bili analizirani. Uzeti uzorci odgovarali su prethodnim otkrićima i potvrdili autentičnost, objavila je komisija.

“Ti uzorci pokazali su heteroplazmu – rijetku genetsku mutaciju koja se pokazala i u prethodnih uzoraka Nikolaja II.”, saopšteno je.

Nikolaja II., njegovu suprugu, petero njihove djece i služavke ubili su boljševici 1918. u Ekaterinbrugu, a tijela su bila pokopana u šumi na Uralu.

Godine 1991., tijela carskog para i tri njihove kćeri bila su prenesena u Sankt Peterburg, ali su ekshumirana 1993. kako bi se potvrdila njihova autentičnost.

Ostaci Alekseja i Marije bili su pronađeni tek 2007., te je zatražena dopunska analiza.

Komisija je najavila da će provesti još neke testove kako bi se izveo “visoko pouzdan konačan zaključak”.

U oktobru je komisija najavila da će u sklopu iste istrage ekshumirati i ostatke cara Aleksandra III., Nikolajeva oca.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti