Djed 3 dana pješači po 20 kilometara kroz smetove, a kad vidite zbog čega, ZAPLAKAĆETE!

Super-djed iz sela Kušići u jugozapadnoj Srbiji je prepješačio 20 kilometara po hladnoći i smetovima od pola metra, a opet planira da ponovi isto.

vuko1

On će tako ponovo preći isti put, sa novim paketima hrane, pa onda autobusom u Beograd.

– Navikao sam ja, nije mi teško, znao je ovdje snijeg da napada i preko metra. Zovu me iz Beograda da pitaju kako sam, ja se nasmijem i kažem da ne brinu – priča djed Vukomir.

Snijeg je kaže njima normalna pojava, a da pješači može još, naručito kada su ovakvi povodi u pitanju.

– To je meni milo i toplo oko srca, sav bi led okolo mogao da istopim – priča ovaj simpatični starac sa osmijehom na licu.

Od djede Vukomira mnogi bi imali šta naučiti. Posvetio se životu na selu, bez stresa i tenzije. Snijeg u januaru, priča on, normalna je pojava pa mu nije jasno oko čega se diže tolika galama.

Decenijama je pješačio, radio razne poslove, a nikada u životu kod ljekara nije bio. Ne zna kako je to kada neko dobije temperaturu.

vuko2

Nikad nisam bio bolestan

– Ja ljekaru ne idem, nemam razloga jer nikada bolestan nisam bio. Svaki dan sam pješačio 10 kilometara čitavih 28 godina do posla i toliko u povratku. Kad stignem kući, malo odmorim, pa onda opet prionem na posao oko stoke i domaćinstva. Bio sam kuhar u školi, čitav radni vijek sa djecom, pokazalo se da su oni najbolji lijek – kaže Vukomir.

Da im dođem kako običaji nalažu

Ovaj vremešni starac živi sa suprugom u udaljenom ivanjičkom zaseoku. Malo je ljudi ostalo u ovim ruralnim područjima i to su mahom staračka domaćinstva.

– Snalazimo se kako znamo i možemo u ovim godinama. Djecu smo hvala Bogu ispratili njihovim životnim stazama i najviše nam dušu ogrije neki njihov uspjeh. Pitate da li mi je teško da pješačim 20 kilometara do Kušića i nosim ove pakete? Pa naravno da nije jer sam presretan što su se sin i snaha skućili i što mogu da im dođem na naselje, domaćinski, kako to naši običaji nalažu – kaže Vukomir kome ovi kilometri u 72. godini, po snijegu i mrazu, nisu ni dugi, ni naporni.

Izvor: alo.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti