DAVID BECKHAM: Posljednja čarolija u dresu Uniteda (VIDEO)

Tog 11. maja 2003. kada je ekipa Manchester Uniteda doputovala u Liverpool da odigra posljednje kolo u sezoni protiv Evertona, titula je već bila obezbjeđena

beckham

Everton je tu vidio svoju šansu da se dokopa “Evrope”. Računao je da će Manchester igrati opuštenije, sa možda izmijenjenim sastavom, ali Fergusonu nije padalo na pamet da kalkuliše. Manchester je igrao bez ikakvih naznaka da je već šampion, u punom, najjačem, sastavu.

Titula je dakle već bila osvojena, a David Beckham već je dogovorio svoj veliki transfer u Real Madrid. Govorilo se o cifri od 35 miliona eura. Govorilo se takođe i o njegovoj svađi sa Fergusonom nakon utakmice sa Arsenalom, kada ga je u afektu Sir Alex pogodio kopačkom i rasjekao mu predio iznad oka. Navodno je to bila kap koja je prelila čašu i Beckham je mogao da pakuje kofere.

Everton je dobro krenuo na svom putu u “Evropu”. Kevin Campbell je postigao gol u 8. minutu i doveo Everton u vodstvo. I taman kada su se “Karamele” ponadale da će na odmor sa prednošću dogodila se “magija”. Solskejaer je fauliran na desnoj strani, na dvadesetak metara od gola protivnika, i nije uopšte bilo dileme ko će namjestiti loptu za izvođenje slobodnog udarca. Igrač sa brojem 7 na leđima je to uradio, kao i obično. Reklo bi se da je pozicija bila idealna za centriranje, naročito za nekog ko hoće da izvede prekid desnom nogom. Bekam nije tako mislio, pogledao je živi zid od samo tri igrača Evertona, zatim gdje se nalazi golman, uhvatio veliki zalet i šutnuo loptu. Ona je poletjela kroz vazduh i “zavila” u lijevo, tako da je skoro udarila u stativu sa unutrašnje strane gola i odbila se pravo u mrežu. Golman je bio markiran od strane svog igrača ali se stiče utisak da ne bi mogao ništa da uradi čak i da nije. Bio je to nevjerovatan šut, dostojan jednog od najboljih izvođača slobodnih udaraca svih vremena – Davida Beckhama.

Bio je to veličanstven oproštaj od dresa koji je nosio od daleke 1992. godine, u kome je odigrao 265 utakmica, postigao 62 gola i osvojio šest titula prvaka Engleske, dva FA kupa, dva Community Shielda i jednu Ligu šampiona.

I ekipi Evertona ovaj gol ostao je u sjećanju, jer je upravo njime i sljedećim koji je Van Nistelrooj postigao u 79. minutu srušena i posljednja nada da će naredne sezone igrati “Evropu”, a umjesto njih to je uradio Blackburn. Beckham je tog ljeta postao “Galaktikos” i nastavio svoju sjajnu fudbalsku karijeru, a mi se danas podsjećamo jednog od najljepših golova koje je postigao iz slobodnih udaraca.

Izvor: sportskasecanja.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti