Danas se tome samo smješkamo: Sjećate li se Čolinih pjesama na engleskom? (VIDEO)

Na Opatijskom festivalu pobjedio je s pjesmom Kemala Montena “Gori vatra”, čime se plasirao na Pjesmu Evrovizije. Plasman u Luksemburgu te 1973. nije bio baš uspješan – bio je pretposljednji, ali je tvrtka Warner Brothers ipak s Čolom potpisala ugovor. Tako je Čolić za njih snimio četiri singla, dva na njemačkom i dva na engleskom jeziku.

Nekoliko godina kasnije, 1. aprila 1978. godine Čola kreće sa “Lokicama” na jugoslovensku turneju nazvanu “Putujući zemljotres” gdje promoviše svoju ploču iz prethodne godine “Ako priđeš bliže”. Već tada je ploča imala 150.000 prodatih primjeraka, da bi na kraju prešla nestvarnih 700.000. Turneja je završena koncertom na Marakani održanom 5. septembra 1978. godine na kojem je bilo oko 70.000 ljudi.

Koncertu na Marakani prisustvovao je Siggi Loch, direktor njemačke diskografske kuće, koji je bio iznenađen Zdravkovom popularnošću i odmah je predložio da sklope ugovor, pa su za njemačko tržište objavljeni singlovi sa pjesmama “Jedina” i “Zagrli me”, kao i jedan disko singl na kome su pjesme “I’m Not Robot Man” i “Light me”.

Međutim, Zdravko nije prihvatio njihovu ponudu da se preseli u Njemačku i tamo radi za njih jer je kod kuće u Jugoslaviji bilo dovoljno posla i izgleda za još mnogo koncerata. Umjesto toga je 14. novembra 1978. godine otišao na odsluženje vojnog roka u Valjevo. Kasnije je prekomandovan u Beograd, pa u Požarevac, a vojsku je završio 14. septembra 1979.

Na svojim njemačkim pločama Zdravko Čolić je potpisan kao Dravco, jer je njemačkim urednicima njegovo ime bilo komplikovano za izgovor. Poslušajte singl “I’m not a robot man”, tekst pjesme ne treba komentarisati, ali sam Zdravko je to sasvim lijepo otpjevao, čak šta više!

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti