Da li znate da je Džingis Kan usmrtio 11 odsto svjetske populacije?

Mongolski imperator Džingis Kan je, za 21 godinu vladavine, osvojio 33 miliona kvadratnih kilometara teritorije, što nijednom vladaru u istoriji nije uspjelo. Vrlo okrutni ratni pohodi i osvajanja Azije i Evrope stvorili su najveću svjetsku imperiju koja je iza sebe ostavila na milione mrtvih.

Iako nije moguće sa preciznošću reći koliko je zaista bilo žrtava, mnogobrojni istoričari tvrde da se radi o 40 miliona mrtvih, što je u tom vremenu predstavljalo 11 odsto ukupne, svjetske populacije.

Džingis nije bilo njegovo pravo ime. Dječak, koji se rodio na obali rijeke Onon oko 1162. godine, zvao se Temujin. Ime Džingis počeo je da koristi tek od 1206. kada je postao vođa. Kan je tradicionalni mongolski naziv za vođu.

Od malih nogu Džingis Kan je bio izložen brutalnosti mongolskih stepa. Njegovi protivnici Tatari su mu otrovali oca kada je imao samo devet godina. Sa 20 godina, postao je afirmisani ratnik, a okupljanjem malih mongolskih plemena, započinje njegov bogati, ratni put.

O njegovoj jakoj korpulenciji, napisane su mnoge knjige, ali niko sa sigurnošću ne može reći kako je zaista izgledao.

U svojim pohodima, neprijatelju je davao priliku da se priključi njegovoj vojsci, ali nije prezao da učini i najokrutnije zločine protiv onih koji su mu se suprotstavljali.

Interesantna je njegova tolerancija prema drugim religijama na koje je nailazio pri svojim osvajanjima. Donosio je zakone o religioznoj slobodi, što govori da se radilo o vrlo inteligentnoj osobi koja je dobro poznavala ljudsku psihu.

Najveća snaga Džingisa Kana bila je komunikacijska mreža putem konjanika. Možemo slobodno reći da je bio začetnik poštanskog sistema“. Uz pomoć konjanika, koji su jahali od tačke do tačke, bilo je moguće preneti informacije i robu do udaljenosti od 350 km dnevno. Jam je bio naziv za ovaj vrlo efikasan način komunikacije i prenosa roba, a koji je koristio i Marko Polo.

Smrt Džingisa Kana ostaje misterija. Ne postoji siguran trag o njegovoj smrti i mjestu gdje je sahranjem, osim pretpostavke da se nalazi u blizini planine Burhan Haldun.

Na kraju treba spomenuti i interesantnu priču koju vode genetičari. Naučnici već dugo pokušavaju da istraže genetsku strukturu mongolskog naroda, a posebno potomke Džingis Kana. Pri istraživanju su otkrili da osam odsto mongolske populacije ima istog muškog pretka Džingisa Kana, a da njegova rasprostranjenost tačno pokriva granice teritorije koje je osvojio Džingis Kan.

Istoričari već odavno znaju puno o “testosteronu” Džingis Kana i njegovoj sklonosti prema ženama. Imao je više od 40 sinova i mnoge poznate osobe u svojim genima nose trag Džingis Kana. Neki od poznatih su Benjamin Franklin i pjevač Bono.

Džingis Kan nije bio samo ratnik i vođa, kako ga nazivaju zapadni naučnici, nego se radi o istinskom imperatoru. Iako je danas mongolski narod “neprimjetan”, njegova istorija je bogata i to ne smijemo da zaboravimo.

Izvor: logicno.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti