DA LI SU SVEMIRSKE PEČURKE DOKAZ VANZEMALJSKOG ŽIVOTA: O njihovom porijeklu se vode žestoke rasprave

Nedavna studija tvrdi da je pronašla dokaze o oblicima života sličnim pečurkama na površini Marsa.

“Svemirske pečurke” postale su poznate kada su ih snimile kamere sa NASA rovera “Opportunity”, ubrzo nakon što je sletio 2004. godine.

Međutim, one uopšte nisu živi organizmi, već “konkrementi hematita” – mali komadići mineralnog hematita u obliku kugle, o čijem porijeklu naučnici i dalje raspravljaju.

Hematit je jedinjenje gvožđa i kiseonika i veoma je važan na Zemlji.

Sferne stijene na Marsu mogle su da nastanu postepenim nakupljanjem materijala u tečnim vodenim okruženjima koja polako isparavaju.

Takođe, mogli su da nastanu i vulkanskom aktivnošću. U svakom slučaju, pečurke nisu. Prostor oko mjesta sletanja “Opportunity” rovera prepun je ovih komada, koji se mogu vidjeti po cijeloj površini, a pronađeni su i zakopani ispod tla, pa čak i u stijenama.

Fosilizovani crvi

Ove svemirske “pečurke” nisu prva tvrdnja o vanzemaljskom životu. Nekadašnji američki predsjednik Bill Clinton u avgustu 1996. godine najavio je mogućnost da su naučnici otkrili drevne, fosilizovane ostatke mikroorganizama u meteoritu koji je 1984. godine pronađen na Antarktiku.

Meteorit ALH 84001 jedna je od mnogih stijena koje imamo sa Marsa. Oni su došli sa površine planete vulkanskim erupcijama ili udarima meteorita, leteći kroz svemir vjerovatno milionima godina prije nego što su završili na Zemlji.

Sićušne strukture otkrivene u njihovoj unutrašnjosti podsjećaju na mikroskopske organizme slične crvima i vjerovatno su stari milijardama godina.

Rasprava o njihovom pravom porijeklu traje i danas – mnogi naučnici su istakli da su dobro poznati neorganski procesi sasvim sposobni da stvore strukture koje podsjećaju na žive organizme.

Drugim riječima, ako nešto liči na život, ne mora da znači da to i jeste.

Izvor: urbancube.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti