Da li je na Antarktiku postojala moćna civilizacija? Karte iz perioda od 13. do 16. vijeka prikazuju šume i gradove

Antarktik – koliko samo tajni krije u sebi. Ogroman broj. Usput, u naučnom svijetu i dalje ne postoji jedinstveno mišljenje o tome kada i kako je kontinent prekrio led.

Prema jednoj od verzija, to se desilo prije samo 10-12 hiljada godina nakon primjene klimatskog oružja od strane Atlantiđana. Međutim, da li je to zaista tako?

Smatra se da dugo vremena Antarktik niko nije posjećivao. Nakon otkrića svih poznatih kontinenata, on je ostao bijela tačka na mapi geografije. Međutim, za ovo postoje velike sumnje.

O prelijepom procvjetalom kontinentu daleko na jugu, pisao je putnik iz 10. vijeka iz Arapskog kalifata. Zašto se pretpostavlja da je reč o Antarktiku? Zato što je na svom putu za 12 dana njegov brod obišao Madagaskar – nazvao ga je “lukom rajskih ptica i cvijeća”, a zatim je plovio oko 40 dana prije nego što je vidio zemlju. Prema svim nagovještajima, to je bio Antarktik.

U 13. vijeku, evropski istraživači su znali za postojanje Antarktika, i da su se na njegovoj teritoriji nekada nalazili ogromni gradovi. Sve do 16. vijeka, kartografi su prikazivali ledeni kontinent kao cvjetajući, a detalji obalne linije odgovarali su ne današnjem ledu, već dijelu kontinenta koji je moguće vidjeti samo skeniranjem kilometarskog ledenog pokrivača.

Oroncius Fineus je kopirao svoju mapu sa starijeg analognog izvora. Međutim, francuski istraživač je samostalno dodavao napomene nakon razgovora sa prominentnim ličnostima i putnicima. Na prvom dijelu karte prikazao je Antarktik bez leda, samo sa tri objašnjenja – “tajanstvena južna zemlja”, “grad na istoku”, “grad na zapadu”. Iz nekog razloga, smatrao je da tamo postoje gradovi, u to vrijeme ili ranije.

Na kasnijoj verziji svoje karte, Fineus je označio čak šest gradova, četiri planinska lanca, dvije rijeke, šumoviti zapadni dio kontinenta i pustinjski centar. To je bilo 1542. godine. Drugim riječima, prema mišljenju stručnjaka 16. vijeka, Antarktik tada nije bio pod ledom. Međutim, najvažnije je što tamo možda postoji neka civilizacija.

Interesantna slika se formira. Značajni naučnici, putnici, kartografi, učitelji, geografi, profesori – svi su se složili da na Antarktiku postoji njegova sopstvena biosfera, neki etnos sa istorijom dugom hiljadama i milionima godina koji je tamo podizao gradove, i što je najvažnije – nema leda! Međutim, šta se onda desilo da je cijeli kontinent postao prekriven snijegom i ogromnom količinom leda?

Možda se dogodila neka tehnološka katastrofa? U smislu da je civilizacija koja je živjela na Antarktiku bila dovoljno razvijena da izazove takvo nešto. Kako bi sačuvali tajne svoje civilizacije od svih, oni su ga prekrili snijegom i ledom.

“Teoretičari zavjere” su uvjereni, da su na teritoriji ledenog kontinenta već davno otkriveni gradovi i stanovnici tajanstvene civilizacije. Neki ih nazivaju pre-Adamitima, Anunakijima ili Atlantiđanima. Međutim, mnogi se slažu da je tamo prije 600-700 godina postojao život i da su postojali gradovi.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti