Čovjek s kišobranom najveća je opsesija teoretičara zavjera

Ima teorija zavjera koje su zauzele posebno mjesto u istoriji, a prije svega su to one koje se vežu uz život i smrt pokojnog predsjednika John F. Kennedyja

Kombinacija nesigurnosti, nedostatka podataka i straha idealan su temelj za rast i razvoj teorija zavjera, i tako je već decenijama. Od uvjerenja kako niko zapravo nije sletio na Mjesec sve do teorija o vanzemaljcima ili atentatima, statistika koju je još 2015. objavio Washington Post pokazuje kako svaki drugi Amerikanac vjeruje u neku vrstu teorije zavjere. Mnogima što je teorija luđa, to je i prihvatljivija.

Rijetko je koji događaj “ispleo” toliko teorija zavjera kao Kennedy.

Od atentata je prošlo više od pola vijeka no i dalje fascinira javnost širom svijeta. Iako je godinu dana nakon atentata Warrenova komisija zaključila kako je predsjednika ubio Lee Harvey Oswald koji je djelovao sam, gotovo niko u to nije uvjeren niti vjeruje procjeni komisije, a kako vrijeme prolazi sve je više različitih teorija, piše The Vintage News.

Do današnjeg dana nema definitivnog odgovora na to pitanje – je li Lee Harvey Oswald 22. novembra 1963. godine djelovao sam ili ne? Još tri istrage uslijedile su 1968., 1975., i 1978-79., no niti jedna nije stala na kraj teorijama zavjere. Naprotiv, jedino što su postigli jeste da su generisali još više teorija zavjere te uvjerili mnoge kako “država nešto krije”.

Na kraju je i formalni zaključak taj da je velika šansa da Oswald nije djelovao sam i da postoji velika “urota” no nikada nije otkriveno ko je tačno iza nje – Kubanci, CIA, vanzemaljci, njegova supruga, Rusi ili netko treći. Je li pucala jedna osoba ili njih više, je li Oswald bio žrtveno janje?

Osim što na te teme postoje knjige (sjetite se samo filma Olivera Stonea “JFK” iz 1991.), filmovi i posebni simpoziji, a interes i fascinacija ne jenjava niti u novom mileniju. Čak 70 posto Amerikanaca uvjereno je kako Oswald nije djelovao sam i kako je riječ o uroti i da Oswald nije djelovao sam, kaže anketa iz 2003.

I danas se debatuje o takozvanom “čovjeku s kišobranom”. Uprkos tome što je 22. novembar bio prekrasan, sunčan dan, na Dealey trgu u teksaškom gradu Dallasu je stajao muškarac s velikim crnim kišobranom.

 

Ono što je već samo po sebi neobično jeste što je kišobran otvorio nekoliko sekundi prije no što je Kennedy upucan. Je li on saučesnik, je li nekome davao signale. Je li kišobran bio oružje. Mnogo je pitanja, gotovo ništa odgovora.

U kratkom dokumentarcu Errola Morrisa naslova “The Umbrella Man” istražilac Josiah Thompson kaže: “Jedina osoba u Dallasu pod kišobranom kraj automobila u trenutku kada je predsjednik upucan. Kako to objasniti”, kaže.

Prošlo je punih 15 godina od kada se Louie Steven Witt, odnosno tzv. “čovjek kišobran”, dobrovoljno javio i svjedočio pred komisijom u senatu. Rekao je da je kišobran bio zapravo protest protiv Kennedyjevog oca, koji je bio američki ambasador u Velikoj Britaniji kasnih tridesetih, te se time referisao na Nevillea Chamberlaina koji je pogodovao nacistima. Witt je naime aludirao da je Kennedyjev otac podržavao pomirljivo Chamberlainovo djelovanje prema nacistima.

Britanski je premijer uvijek sa sobom imao veliki crni kišobran, to je bio njegov zaštitni znak no radi njegovih postupaka i ustupaka prema Nacistima postao je i znak za slabost. Kaže kako je to bio razlog što je imao veliki crni kišobran, i da je to na kraju ispao “loš vic”.

Izvor: express.24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti