ČEKAĆEMO JOŠ 7 GODINA: Najmisteriozniji srpski dosije o vanzemaljcima ostaje ZAPEČAĆEN

Kompletne detalje jedne od najmisterioznijih priča jugoslovenskog vazduhoplovstva iz noći od 16. avgusta 1977. godine, kada je avion hrvatske kompanije “Pan adria” na letu Zagreb-Beograd-Titograd (Podgorica) na djelu puta pratila neobična, užarena svjetlost, moći ćemo da saznamo tek za 7 godina!

jugonlo

Svjedočanstva radarista, kontrolora leta, civilnih i vojnih pilota, uglavnom iz Hrvatske, govore o tajanstvenom slučaju NLO na srpskom nebu, zbog kojeg je čak pokrenuta vojna intervencija, kada su kako se navodi “u borbi sa vanzemaljcima” oborena dva ‘Miga 21’ od ukupno četiri, a najmanje jedan pilot je poginuo.

Da podjsetimo, civilni avion sa 50-ak putnika u blizini Sremske Mitrovice presrela je neidentifikovana letjelica, koja se istovjetnom brzinom kretala paralelno sa “fokerom”. Zatim je stajala i bila vidiljiva golim okom iz kontrole leta iznad beogradskog aerodroma, da bi intenzivna svjetlost nastavila da ih prati sve do Valjeva, kada je promijenila smjer i brzinu tako da je bila sedam puta brža od brzine zvuka (oko 9.000 kilometara na sat). Crvena svjetlost je kasnije “operisala” na teritoriji Srbije, u blizini sa mađarskom granicom, a da bi se spriječio eventualni napad, SFRJ vojni piloti dobili su zapovijed da podignu “Migove 21” i krenu u napad. Tom prilikom je najmanje jedan pilot izgubio život, a svi svjedoci događaja morali su da potpišu ugovore o tajnosti.

Ipak, turneja ka Kini, Južnoj Koreji i SSSR-u tadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita sa vojnog aerodroma u Batajnici, koja se očekivala sutradan ujutru, na kraju nije odložena.

Ali ono što se i dalje prolongira je da se sazna istina, kao i izvještaj vojne komisije koja je tada zasjedala.

Kako su rekli iz Ministarstva odbrane Srbije, na to ćemo morati da sačekamo još 7 godina.

– Sva dokumenta Ratnog vazduhoplovstva i PVO JNA iz pomenutog vremenskog perioda, predata su u Vojni arhiv. Budući da je slučaj o navodnoj pojavi NLO iz 1977. godine, ta dokumentacija pripada zatvorenoj arhivskoj građi i po Zakonu o arhivskoj građi SRJ (Službeni list SRJ 12/98 čl.21) nije dostupna za istraživače do isteka 50 godina od vremena iz kojeg datira događaj – odgovorili su iz ministratsva odbrane.

Izvor: telegraf.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti