“Bye, bye, Bleiburg!”: Zbog veličanja fašizma i ratnih zločinaca od iduće godine moguća zabrana okupljanja u Bleiburgu

Odavanje počasti jednom fašističkom režimu se mora zabraniti, stoji u izvještaju austrijske komisije, javljaju mediji.

Austrijska vlada mogla bi od sljedeće godine definitivno zabraniti politička okupljanja u Bleiburgu, javljaju austrijski mediji pozivajući se na još neobjavljeni izvještaj jedne stručne komisije u kojem se vladi predlaže zabrana skupa.

“Odavanje počasti jednom fašističkom režimu se mora zabraniti ako zbog ničeg drugog jer to tako nalaže Državni ugovor (Ustav)”, stoji u izvještaju komisije, piše Hina, pozivajući se na pisanje austrijskih medija.

Godine 2020. su parlamentarne stranke OVP, SPO, Zeleni i Neos, nakon što se posljednjih godina počelo raspravljati o političkoj dimenziji održavanja skupa na Lojbaškom polju pored Bleiburga, naručile vještačenja grupe stručnjaka o ustavnosti skupa.

Komisija, sačinjena od historičara, pravnika, predstavnika Katoličke crkve, Ministarstva unutrašnjih poslova i vlasti savezne pokrajine Koruške u kojoj se skup održavao, došla je do zaključka da političkog okupljanja više ne bi smjelo biti, prenose mediji.

Kako prenosi dnevnik Die Presse, jedino što se dopušta je misa zadušnica.

Der Standard je objavio tekst pod naslovom “Fašistički skupovi u Bleiburgu moraju biti zabranjeni”, podsjećajući da se radi o okupljanju na kojem se odaje počast hiljadama ubijenih ustaša i članova njihovih porodica. Navode da se radi o vojnicima Nezavisne Države Hrvatske, vazala Hiterove Njemačke, koji su u Austriji tražili utočište pred naletom partizana, ali koje su britanske snage vratile Jugosaviji, čije su ih snage pogubile na različitim lokacijama.

Okupljanje je, piše ovaj medij, već decenijama magnet za desničarske ekstremiste iz Hrvatske, Njemačke i Austrije. Podsjeća se da je Spiegel 2019. pisao o “najvećem fašističkom skupu u Evropi”.

‘Veličanje fašističke države i ratnih zločinaca’

Der Standard piše da se okupljanjem u Austriji veličaju fašistička NDH, a ratni zločinci predstavljaju junacima borbe protiv komunizma, dok na skupove dolaze i političari iz Hrvatske.

U izvještaju, navode mediji, piše da se sa dva memorijalna spomenika u Bleiburgu i Pilberku moraju ukloniti grbovi, odnosno, simboli NDH, kao i poruke “Čast i slava paloj hrvatskoj vojsci, maj 1945.”. Kaže se da simboli na memorijalu krše Zakon o nacističkim obilježjima.

Austrijske vlasti su nakon reakcije socijaldemokratskih vlasti u Koruškoj proteklih godina na listu zabranjenih simbola uvrstili i obilježja ustaškog režima koji su se proteklih godina mogli viđati kod pojedinih sudionika skupa pored Bleiburga.

Prošle godine su lokalne crkvene vlasti uskratile svoju dozvolu za održavanje mise ali je ona održana na privatnom posjedu i pod vodstvom predstavnika Katoličke crkve iz Hrvatske.

Pokrovitelj susreta, kojeg službeno organizuje Počasni bleiburški vod, je Hrvatski sabor.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti