BUNKER 42, SKLONIŠTE OD ATOMSKE APOKALIPSE: Ispod ulica Moskve postoji nevjerovatan sistem tunela i impresivna podzemna građevina

Zapanjujući, nevjerovatan sistem tunela umrežen ispod ulica Moskve impresivna je građevina. Ona vodi do nekadašnjeg tajnog utvrđenja iz Hladnog rata, a danas velike ruske turističke atrakcije.

Riječ je o famoznom Bunkeru 42.

Kada je u bivšem Sovjetskom savezu otkriveno da bi funkcionalno nuklearno sklonište moralo da bude izgrađeno na dubini od barem 50 metara ispod zemlje, dizajniran je i izgrađen Bunker 42.

Širom zemlje izgrađeno je više hiljada protivatomskih bunkera. Sa jednog od njih, moskovskog Bunkera 42, skinuta je oznaka “državna tajna” i 2006. godine postao je muzej.

Građevinski poduhvat

Bunker 42 je morao je zaštititi one koji se u njega sklone od posljedica udara i radioaktivnog zračenja, a bio je namijenjen, naravno, političkom vrhu. Njegova izgradnja bila je pravi građevinski poduhvat.

Naime, struktura je morala da bude čvrsta, sigurna i funkcionalna, uz određene specifikacije, obzirom da se nalazila ispod gradskih ulica, čija infrastruktura nije smjela da bude poremećena. Takođe, za bunker niko nije smio da zna, kako javnost tadašnjeg SSSR-a, tako i politički neprijatelji.

Iz strateških razloga izgradnja Bunkera 42 započeta je podno brda u okrugu Taganski, budući je mjesto bilo blizu Kremlja. Sama lokacija taganjskog uzvišenja, za razliku od ostalih dijelova grada, obiluje posebnom vrstom veoma čvrstog krečnjaka. Prvi stepen zaštite dobijen je zahvaljujući prirodnom okruženju. Radovi su trajali do 1956. godine, a bunker, srećom nikada nije ispunio svoju svrhu.

Naime, služio je tokom Hladnog rata kao komandna baza za nadgledanje letjelica koje su prenosile osjetljivi teret, kao što je nuklearno oružje.

U zgradu nisu ulazili svi istovremeno, već njih nekoliko u određenim intervalima. Na isti način su i odlazili sa posla. Svi su mislili da je to vojna biblioteka u koju se ulazi sa propusnicom.

U bunker se može ući i kroz tunele iz obližnjih stanica metroa. Kompleks se sastoji od 4 bloka, koji su međusobno povezani.

Spuštanje 18 spratova pod zemlju

Ova impresivna građevina danas je turistička atrakcija Moskve, istorijski spomenik te muzej u kom posjetioci  mogu da provjere kako je izgledao život iza Željezne zavjese.

Doživljaj je poseban, budući svaki posjetilac dobija tajnu propusnicu s kojom ulazi, nakon čega se spušta 18 spratova ispod zemlje, gdje se onda nađe u prostoru kapaciteta 30 hiljada ljudi, koliko ih je bilo predviđeno da prežive u bunkeru 90 dana bez izlaska napolje.

Prilikom ulaska u muzej prvo se odgleda kratki film Hladna priča o napetoj međunarodnoj situaciji u to vrijeme. Obaveza tačka programa je slušanje zvuka sirene i upozorenja o nuklearnom napadu, a zatim imitacija lansiranja rakete sa nuklearnom bojevom glavom kao odgovor na udar Amerikanaca.

Kada sve to preživite, obilazak se završava posjetom velikoj sali koja je nekada služila za sastanke, a sada je restoran “Bunker 42”.

Izvor: urbancube.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti