Bizarne teorije: Ratovi s Irakom vođeni jer je Sadam Husein posjedovao zvjezdana vrata

Franšiza poznata pod imenom “Zvjezdana vrata” zaokupila je maštu brojnih gledalaca, a koliko je bila sugestivna pokazuje i to što su se ratovi Amerikanaca  i njihovih saveznika u Iraku  počeli  dovoditi u vezu s vanzemaljskom tehnologijom.

Navodno su zvjezdana vrata bila svojevremeno u posjedu Sadama Huseina. Dio poklonika ove u najblažu ruku, čudne teorije čvrsto vjeruje da su se Prvi i Drugi zalivski rat vodili zbog želje za prevlašću nad naprednom tehnologijom.

Demonstracija moći

Irak je kao što je većini dobro poznato vodio u zadnjim decenijama čak dva rata sa Sjedinjenim Državama. Prvi je rat započeo s iračkom invazijom na Kuvajt u ljeto 1990. godine, a uslijedila je intervencija međunarodnih snaga, naravno predvođena SAD-om. Rat je završio već početkom 1991. godine. Ujedinjene snage izbacile su Iračane iz Kuvajta, a rat je odnio čak 100.000 iračkih života i tek 150 onih na strani saveznika. Bila je to demonstracija moći koja je pokazala da će Amerika kao super sila svojim neprijateljima zadati stravične gubitke od kojih će poraženi vidati rane decenijama, a sami će Amerikanci i njihovi saveznici biti bez značajnijih gubitaka.

Razlozi za ratove

Vrlo brzo već 2003. započeo je Drugi zalivski rat. Kada se govori o razlozima njegovog izbijanja onda se spominje Sadamovo gomilanje oružja za masovno uništenje, kao i njegove navodne veze s Al-Qaidom. Spominju se i drugi razlozi poput onih otrcanih da je riječ o američkoj brizi da se u Irak donese demokratija do onih vezanih uz šuškanje novčanica, čiji zvuk  proizlazi iz iskorištavanja bogatih zaliha nafte. Naravno američki funkcioneri su odmah odbacili ovu zadnju tvrdnju. Dio analitičara smatra da je do rata došlo iz preventivnih razloga kako Sadam ne bi u budućnosti napravio isto što i Al-Qaida. Ovaj je irački diktator posjedovao hemijsko oružje koje se nije libio upotrijebiti ni na vlastitom narodu. Bilo kako bilo Amerikanci su ovdje ostali tada čak do 2011. godine, kada je povlačenje naredio Barack Obama.

Odstupanja u odnosu na serijal

Oni koji su uvjereni da zvjezdana vrata postoje svoju teoriju potkrepljuju neobjašnjivim prebrzim napretkom čovječanstva. Prema njima ova su vrata poznavale i drevne civilizacije poput  Sumerana, Egipćana i Babilonaca.  Glasine o zvjezdanim vratima kao razlogu Zaljevskih ratova javile su se još tokom prvog sukoba, a tokom drugog su postale još brojnije. Korijene za ovu teoriju pristaše SF-a su pronašle u knjigama velikog lingvista i novinara Zacharije Sitchina koji je bio autoritet za drevne sumerske tekstove, a koji je ustanovio  da su bogovi Anunnakiji sišli na Zemlju i podarili ljudima vanzemaljsku tehnologiju. Prema njegovom mišljenju došljaci s neba potekli su s planete Nibiru koja se navodno nalazi na rubu Sunčevog sistema. Čini se da je Zacharije mitove i predaje shvatio suviše doslovno. I dok je u serijalu “Zvjezdana vrata” naglasak stavljen na egipatsku mitologiju, u stvarnosti teoretičari uvjereni u postojanje Sadamovih zvjezdanih vrata su se usmjerili na još stariju sumersku civilizaciju.

Jesu li Amarikandi došli u posjed ovih vrata?

Zvjezdana vrata barem ona iz svijeta filmske produkcije u grubo rečeno omogućavaju teleportaciju s jednog na drugo mjesto. Nije jasno jesu li teoretičari zavjera prihvatili filmsku ili serijsku varijantu dosega vrata. U filmu vrata vode i izvan naše galaksije dok je u seriji njihov doseg sveden samo na naš Sunčev sistem. Zagriženi poklonici Iračkih zvjezdanih vrata tvrde da su ona bila smještena u ziguratu drevnog grada Ura, a kojeg uspoređuju s današnjim New Yorkom. Međutim tu se pristaše ove teorije razilaze, pa jedni smatraju da su se ona nalazila u Bagdadu; a treći pak tvrde da su bila ili još uvijek jesu zakopana ispod iračke pustinje.

Očito je da ljubitelji SF-a prenose svoju strast i u stvarni svijet i žive u paralelnom svemiru. Oni smatraju da je povlačenje Amerikanaca nastupilo nakon što je tehnologija došla u posjed Sjedinjenih Država te se od tada drži na nekoj od tajnih lokacija unutar američkih vojnih baza. Ipak ima i onih koji smatraju da je dužina boravka američkih snaga u Iraku baš pokazatelj da su dugo tražili tehnologiju, koju nisu našli. Da ne ulazimo u dubioze dovoljno je reći da je teško da bi Sadam i njegova svita završili na način na koji su skončali da su posjedovali ovu tehnologiju, neovisno o većem ili manjem dosegu vrata.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti