Armenski Stonehenge: Mjesto 3.000 godina starije od piramida u Egiptu (VIDEO)

Mjesto Carahunge koje se nalazi u današnjoj Armeniji, a koje je poznato i kao armenski Stonehenge, sadrži brojne crteže na kamenju koji su uzrokovali razne kontroverze otkad su otkriveni.

Carahunge je drevno mjesto za koje se vjeruje da je starije od Stonehengea najmanje 3.500 godina i starije od piramida u drevnom Egiptu najmanje 3.000 godina. Ovaj drevni kompleks zauzima oblast od preko 7 hektara i pruža posjetiocima uvid u brojne čudne crteže koje su napravile drevne civilizacije koje su naseljavale taj region prije nekoliko hiljada godina.

Mnogi posjetioci ovog drevnog nalazišta se slažu da ono u velikoj mjeri liči na Stonehenge. Glavna sličnost je u čudnim kružnim šablonima kamenja, ali i tome da arheolozi nemaju ni najmanju ideju čemu ovo kamenje služi.

Postoje brojne teorije o tome za šta ovo drevno nalazište služi, a najprihvaćenija je ona po kojoj ono služi kao neki astronomski ili ceremonijalni kompleks. Ipak, istraživači ništa ne mogu da kažu sa sigurnošću usljed nedostatka istorijskih zapisa.

Armenski Stonehenge, koji je stariji i od engleskog, sastoji se iz nekoliko grubo isklesanih kamenova poredanih u dva preklapajuća kruga.

Mnogi od njih u sebi imaju rupe, a istraživači su uočili sličnosti sa megalitskim stijenama u drevnom Egiptu.

Jedna stvar koja upada u oči jeste ime Carahunge koje potiče od dvije armenske reči: kar (kamen) i hundž (zvuk), što u slobodnom prijevodu može da znači “Kamenje koje govori”. To možda ima veze sa činjenicom da ovo kamenje “zviždi” kada duva vjetar zbog rupa koje su izbušene pod raznim uglovima.

Bilo je brojnih ekspedicija na ovom drevnom nalazištu. Najdetaljnije istraživanje su sproveli Paris Heruni i Elma Parsamian iz Burakan opservatorije. Heruni je zaključio da je ovo drevno nalazište “hram sa velikom i razvijenom opservatorijom, ali i univerzitet”.

Heruni je predložio brojne zanimljive hipoteze i izjavio da neko kamenje iz Carahungea liči na najveću zvijezdu sazviježđa Cignus-Deneb.

Neki su čak uporedili sličnosti između Carahungea i nalazišta Gobekli Tepe u modernoj Turskoj. Naučnik Vahradian ukazuje na to da Gobekli Tepe i Carahunge prikazuju mapu noćnog neba i sazviježđa Cignus.

Kao da ovi detalji o drevnoj opservatoriji nisu dovoljno misteriozni, ima još detalja koji su prilično zanimljivi. Pored toga što u Carahungeu ima mnoštvo kamenja, na njima se nalaze zanimljivi urezani crteži.

Neka od čovjekolikih bića predstavljenih na kamenju imaju izdužene glave i duguljaste oči, a takođe u rukama drže nešto što liči na artefakt sa točkovima.

Izvor: arheo-amateri.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti