Arheolozi otkrili majanski ulaz u “podzemni svijet”?

Arheolozi vjeruju da su pronašli majanski ulaz u “podzemni svijet”, zajedno sa dokazima o prinošenju ljudskih žrtava.

Nalazište je otkriveno samo nekoliko metara od mjesta gdje se odigrala posljednja bitka drevne civilizacije Maja sa Špancima na jezeru Peten Ica u Gvatemali.

Poljski tim koji istražuje to područje otkrio je na stotine majanskih artefakata, uključujući dokaze o ritualima, pa i ljudskim žrtvama.

Na ostrvu usred jezera vjeruju da postoje dokazi o konačnoj bici protiv španskih osvajača.

Vođa tima, Magdalena Krzemijen sa poljskog “Jagelonskog univerziteta” izjavila je da je voda imala specijalno i simbolično značenje u vjerovanjima drevnih Maja.

“Smatralo se da su to vrata ka podzemlju, prema svijetu smrti – Sibalba”, rekla je ona i dodala da su u planu ronilačke aktivnosti na osnovu pisanih izvora, ali i uz pomoć intuicije.

Pronađeno je dosta artefakata. Smatra se da su Maje te artefakte ili ispustile ili namjerno spustile u jezero kao poklon bićima iz podzemnog svijeta.

Jedan od artefakta je opsidijanska oštrica koja je možda korištena za krvave rituale žrtvovanja.

Među artefaktima su pronađeni i posuda za tamjan i keramičke posude, od kojih neke sadrže životinjske kosti, a jedna je posebno izrezbarena.

Još jedno zanimljivo otkriće odnosi se na ostrvo na jezeru, poznato kao Flores, koje je nekad bilo dom Nojpetenu, glavnom gradu Ice Maja.

To je bilo posljednje nezavisno domorodačko kraljevstvo u Americi, dok 10. marta 1697. na ostrvo nije upao konkvistador Martin de Ursua i Arismendi.

“Većina pisanih izvora navodi da se bitka između Španaca i Maja, koji su živjeli u Nojpetenu, odvijala na zapadnoj strani ostrva”, rekla je Krzemien.

Obredne relikvije s jezera su pretkolumbovske, a datiraju iz 150. godine prije nove ere, pa sve do 800. godine nove ere. Međutim, Magdalena naglašava da je tim obavio samo izviđanje mjesta, ali da nije dovršio cjelokupna iskopavanja.

“Pronašli smo artefakt na ovom području – kamenu glavu buzdovana koja može da bude povezana s bitkom”, napomenula je predvodnica tima i dodala da se čini da su potvrdili mjesto posljednje bitke između Maja i Španaca.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti