Antonjin Panenka: Penal koji je promijenio fudbal (VIDEO)

Čeh Antonjin Panenka nije ni sanjao da će njegov udarac postati tako popularan u modernom fudbalu. Mnogi igrači su ispali smiješni pokušavajući da izvedu ovaj šut, ali kad to rade majstori, publika je u transu.

Ime legendarnog češkog fudbalera Antonjina Panenke na prvi pogleda ne znači mnogo. Ali tek kad ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu malo pažljivije pročitaju prezime ovog asa, shvataju o čemu je riječ. Prepuna Beogradska “Marakana” gledala je finale Evropskog prvenstva 1976. godine između Čehoslovačke i Zapadne Njemačke.

pane2

O šampionu starog kontinenta tada su prvi put odlučivali penali. Sedam igrača je pogodilo, promašio je jedino Uli Henes. Čehoslovačku je samo jedan gol dijelio od velikog slavlja. A onda je loptu uzeo Antonjin Panenka. Šut za titulu i vječnost izveo je spektakularno. Zaletio se, golman se bacio u stranu, a on je lagano potkopao loptu.

Ovaj udarac promjenio je istoriju fudbala a tokom svih ovih godina mnogi fudbaleri su pokušali da iskopiraju Panenku. “Ponosan sam na taj udarac, ali malo mi smeta što je zbog njega zaboravljeno sve ostalo što sam postigao u karijeri. Da mi udarac u finalu nije uspio, da sam promašio, vjerovatno bih slijedećih 30 godina radio na traci u fabrici. A možda bi i tadašnji komunistički režim pomislio da sam se rugao narodu … I ne bih se dobro proveo. Sve je počelo iz opklade sa golmanom Hruškom, naučio sam tako da šutiram zbog piva i čokolade u koje smo se kladili.” – otkriva tajnu svoje magije Antonjin Panenka.

pane3

Antonjin Panenka (66) danas

Pogledajte ovaj udarac koji je ušao u legendu:

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti