ANALIZA: DNK ove lobanje je dokaz da na Zemlji postoji ili je postojala još jedna vrsta! (VIDEO)

Godine 1928. peruanski arheolog Julio C. Tello otkrio je groblje s više od 300 izduženih lobanja. Na osnovu pronađenih ostataka zaključeno je da su mrtvi bili pokopani umotani u skupe tkanine sa zagrobnim darovima.

To je uzeto kao dokaz da je postojala još neka, ljudima nepoznata kultura. Najčudnije je to što je riječ o ljudima s izduženim glavama u medijima poznatima kao “lobanje iz Ice”. Naziv su dobile po regiji Ica u kojoj su pronađene, na južnoj obali Perua. Neke od ovih lobanja stare su više od 3000 godina.

Naučnici su ispočetka mislili da je izduženost glave deformacija izazvana tokom nekog obreda jer je utvrđeno da širom svijeta postoje plemena koja su oponašala neke obrede nasilnim izduživanjem glava djece.

No potom su otkrili još jednu činjenicu, a to je da je mozak kod ovih lobanja bio za 25 posto veći od ljudskog.

Još jedno neobično svojstvo tih lobanja jeste da su njihove kosti deblje od ljudskih. Takođe, zubi su im bili veći, a donja čeljust snažnija. Imali su jednu tjemenu kost umjesto dvije koliko ih ima čovjek. Štaviše, bile su teže za 60 posto od ljudskih.

Biolog Brien Foerster s kanadskoga univerziteta Victoria naročito se posvetio istraživanju tih lobanja. Uzeo je uzorke kostiju, tkiva, zuba, kose i korijena zuba s nekoliko ovih lobanja te ih poslao u jedan genetički laboratorij u Teksasu na ispitivanje i detaljnu analizu.

Genetičari su otkrili da DNK tih lobanja ima nepoznate mutacije koje se ne mogu naći kod čovjeka, primata i poznatih životinja.

Te mutacije upozoravaju da je otkrivena nova vrsta bića, koja je slična ljudima, ali se genetski podosta razlikuje. Foerster smatra da se ta bića nisu mogla pariti sa običnim ljudima. Smatra da njihova genetika nema nikakve veze s našim evolucijskim stablom.

Lobanje se danas nalaze u Istorijskom muzeju u peruanskome gradu Paracasu te se i dalje analiziraju kako bi se došlo do što konkretnijih i tačnijih podataka i zaključaka.

Izvor: dnevno.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti