Amanirenas od Nubije: Jednooka afrička kraljica koja je porazila Rimsko carstvo

Nubijci vuku svoje porijeklo iz zemlje Kush, današnjeg Sudana

Egipćani, njihove sjeverne komšije, nazivali su Nubiju kao ta-seti, “Zemlja lukova”.

Nubijski lovci i ratnici bili su izvrsni strijelci. Streličarstvo nije bilo ograničeno na muškarce jer su im žene bile ravnopravne. To je dovelo do porasta ženskih nubijskih ratnica i kraljica.

Amanirenas je rođena između 60. i 50. godine prije nove ere. Njezin puni naziv bio je Amenirense qore li kdwe li (Ameniras, ore i kandake). Ovo bi se prevelo kao “Amanirenas, kralj i kraljica”.

Bila je druga od osam vladara od 40. do 10. godine prije nove ere i vladala je između rijeka Nila i Atbare.

Kraljice i kraljice majke vladale su kao jedine vladarke Kraljevstva Kush u Nubiji.

Rimsko osvajanje Egipta

Godine 30. prije nove ere Rim je pod vlašću cara Cezara Augusta osvojio Egipat, koji je tako postao jedna od provincija Rimskog carstva.

Car August nastojao je proširiti svoje carstvo na jug, u Kraljevstvo Kush.

Ruševine hrama Amuna u Napati, koji su uništili Rimljani 22. godine prije nove ere (današnji Sudan).

Godine 27. prije nove ere rimski pokrajinski guverner Egipta pokušao je povećati poreze u Donjoj Nubiji. Kao rezultat toga, kraljica je pozvala Kušite da napadnu rimske gradove u južnom Egiptu. Kušiti su iz ovih okršaja izašli kao pobjednici.

U ranoj fazi petogodišnjeg rata, Amanrienasin muž, kralj Teriteqas, poginuo je u bitci. Odgovornost za vođenje borbe sada je bila na Amanireni i njenom sinu, princu Akinidadu.

Petogodišnji rat

Amanirenas je primila vijest o nadolazećem rimskom napadu.

Budući da je Kush imao manju vojsku, kraljica je morala razmišljati strateški. Odlučila je da sa 30.000 nubijskih vojnika i svojim sinom uz sebe, pokrene iznenadni napad. Naoružani mačevima, lukovima i strijelama, nisu čekali Rimljane i njihov potez nego su prvi napali.

Bio je to uspješan napad kojim su zauzeta tri velika grada. Kao potvrdu svoje pobjede, nubijski su vojnici unakazili kipove cara Augusta.

Bronzana glava cara Augusta u prirodnoj veličini, pronađena u drevnom nubijskom mjestu Meroë, potiče iz 27. – 25. godine p.n.e.

Jako razljućeni car August uzvratio je invazijom na Kush, uništivši njegovu staru prijestolnicu i prodajući hiljade zarobljenih u ropstvo.

Amanirenas je brzo uzvratila i više puta napala Rimljane.

Tokom jedne bitke izgubila je oko nakon napada rimskog vojnika. Nakon što joj je rana zacijelila, vratila se vođenju svoje vojske protiv Rimljana.

U ratu je izgubila i sina, princa Akinidada, 24. godine prije nove ere.

Nakon što je odbila rimsku opsadu Napate, podigla je vojsku, osvojila i umarširala u tvrđavu Premnis. Ubrzo, rimske legije su stigle, ali nijedna strana nije željela sudjelovati u daljnjoj bitci, što je dovelo do mirovnih pregovora.

Zahtijevala je da car August izvede svoju vojsku iz Egipta, da Nubijcima njihovu zemlju i ukine sve poreze. Rimljani su uvidjeli da bi dalji rat bio uzaludan, postavili su granice svoga carstva na granicama Kraljevstva Kush.

Ovime je, kao kraljica i hrabra ratnica, Amanirenas poštedjela je svoj narod stoljeća rimske dominacije, a mir je ovdje zavladao sve do kraja 3. vijeka nove ere.

Izvor: yoair.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti