Ako je istina da su vanzemaljci posjetili Zemlju, zašto o tome nema dokaza?

Naša civilizacija je jednostavno premlada da bi se na Zemlji susrela s vanzemaljskim životom, tvrde autori nove studije, objavljene u časopisu Astronomical Journal.

Samo u Mliječnoj stazi postoje milijarde planeta smještenih na idealnoj udaljenosti od njihovih zvijezda za razvoj života, kažu stručnjaci. Ako je tako, zašto onda nikad nismo otkrili vanzemaljske oblike života? Nova studija, objavljena u časopisu Astronomical Journal, dotaknula se Fermijevog paradoksa koji postavlja isto pitanje. Tim naučnika vjeruje da su vanzemaljci posjetili Zemlju, ali se to dogodilo puno prije no što su našu planetu nastanili prvi ljudi.

Fermijev paradoks

Fermijev paradoks tvrdi da u Mliječnoj stazi nema dokaza za vanzemaljski život, ali da to ne znači da vanzemaljci ne postoje, ili nisu postojali. Naime, naša se galaksija sastoji od 400 milijardi zvijezda. Njih otprilike 20 milijardi su sunca, a oko četiri milijarde tih sunaca u područjima s idealnim uslovima za život okreću se planeti veličine Zemlje. Pa da tek svaka hiljadita od tih planeta sadržava neki oblik života, to bi značilo da u Mliječnoj stazi postoji četiri miliona planeta na kojima postoji život.

A da u našoj galaksiji postoji samo jedna civilizacija sposobna da svakih nekoliko stotina godina kolonizuje dvije planete, čitava bi se galaksija naselila za pet miliona do 50 miliona godina. S druge strane, Mliječni put je star oko 13 milijardi godina, a Zemlja ima četiri milijarde godina. Najstarije nastanjive planete u Mliječnoj stazi stare su 12 milijardi godina. To znači da su vanzemaljci imali milijarde godina vremena da razviju civilizaciju sposobnu putovati svemirom.

S obzirom na raspoloživu svemirsku tehnologiju, čovječanstvu bi trebalo oko dva miliona godina da kolonizuje cijelu našu galaksiju. A to je relativno malo vremena u poređenju s milijardama godina koliko postoje nastanjive planete. I to je razlog zbog kojeg se fizičar Enrico Fermi zapitao ‘ako zaista postoje vanzemaljci, gdje su?’

Istraživači zanemarivali ključnu činjenicu

A sada, nova studija, objavljena u The Astronomical Journalu, kaže da su Zemlju mogli posjetiti vanzemaljci, i to u vrijeme dok ljudi još nisu ni postojali. Autori te studije kažu da prethodna istraživanja nisu uzela u obzir ključnu činjenicu: naša se galaksija kreće. Na isti način na koji planete kruže oko zvijezda, tako sistemi zvijezda kruže oko galaktičkog centra. U slučaju Mliječnog puta to traje 230 miliona godina.

Sunčevi sistemi orbitiraju različitim brzinama, što znači da povremeno prolaze jedni pored drugih na bližim udaljenostima. Prema istraživanju, vanzemaljci možda čekaju bliske susrete kako bi preskočili u drugi zvjezdani sistem i istražili planete u njihovim naseljenim zonama, piše Interesting Engineering.

Ako je to slučaj, širenje galaksijom moglo bi potrajati mnogo duže nego što se mislilo. Ako postoje, vanzemaljci možda još uopšte nisu stigli do nas. Ili su nas pak posjetili milionima godina prije pojave ljudi. Sletjeli su na Zemlju, na njoj nisu pronašli inteligentni život pa su krenuli dalje.

Numerički modeli širenja civilizacije

Da bi istražili scenarije u kojima bi vanzemaljci mogli postojati, naučnici su koristili numeričke modele za simulaciju širenja hipotetske civilizacije širom galaksije. U obzir su uzeli različite mogućnosti: blizinu novih zvjezdanih sistema, domet i brzinu hipotetičkih međuzvjezdanih sondi i vremenski razmak između slanja sondi. A sve to koristeći se našim ponašanjem i mogućnostima kao polazišnom tačkom.

Drugačije nije moglo jer mi zaista ne znamo ništa o spoznajama i motivacijama vanzemaljaca. Ako postoje, posjetili nas oni ili ne.

Izvor: hr.n1info.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti