9 razloga zbog kojih talog od kafe više nećete bacati!

Buđenje uz miris kafe jedan je od najboljih načina za razbuđivanje svih osjetila i započinjanje dana! Osim što nas priprema i puni energijom za odrađivanje dnevnih obveza, ispijanje kafe za sobom ostavlja i mljevene ostatke zrna kafe koji mogu biti od velike pomoći u borbi protiv neugodnih mirisa i prljavštine, a od izuzetne su koristi za uzgoj biljaka i tjeranje znatiželjnih životinja iz našeg vrta.

kafa1

U nastavku saznajte kako možete iskoristiti ostatke kafe u svom domaćinstvu već danas!

Jeste li znali da kafa uklanja neugodne mirise iz zamrzivača

Kako biste spriječili neugodne mirise u zamrzivaču, stavite u njega suhu mljevenu kafu! Kafa će upiti mirise pa je stoga ubacite u prekrivenu zdjelicu s rupama u poklopcu i sve skupa smjestite u zamrzivač. Promijenite sadržaj zdjelice svake dvije sedmice jer njezina moć upijanja prirodno slabi s vremenom.

Olakšava čišćenje kamina

Ako se spremate očistiti kamin, prije nego što se uhvatite metlice posipajte nakupljeni pepeo vlažnim mljevenim zrncima kafe. Vlaga će povezati sitne čestice prašine i spriječiti njihovo raspršivanje po stanu kad počnete čistiti. Jednostavan način kako spriječiti nastanak još većeg nereda!

Pomaže u borbi protiv tvrdokornih mrlja

Nemate žičanu spužvicu? Za dodatno ribanje zagorenih lonaca i prljavih tanjira iskoristite ostatke mljevene kafe!

Potiče rast cvijeća

Iskorištena mljevena zrnca kafe i dalje su puna hranjivih tvari koje se mogu upotrijebiti kao gnojivo za biljke kojima odgovara kiseliji sastav tla. Posipajte ostatke kafe po zemlji na kojoj rastu grmovi ruža, rododendron, zimzelene biljke i kamelije i gledajte kako vaše biljke rastu.

Djeluje kao odlično sredstvo za piling

Pri izradi sapuna iz kućne radinosti sjetite se mljevenih zrnaca kafe! Ne samo da će ukloniti neugodne mirise, komadići kafe djelovat će kao nježan i mirisan piling.

Eliminiše miris bijelog luka s prstiju

Prilikom kuhanja brojne namirnice mogu ostaviti jak miris na našim rukama. Čišćenje bijelog luka ili ribe pogotovo je problematično pa uz sudoper držite malo mljevene kafe, izribajte njome ruke te isperite vodom kako biste uklonili nakupljene mirise.

Olakšava kompostiranje

Kafa u svom sastavu sadrži i mali postotak azota koji potiče rast korisnih mikroorganizama pa tako pomaže i pri kompostiranju!

Uklanja smrad iz cipela

Suhi talog kafe ubacite u staru čarapu ili najlonku, zavežite je čvorom i stavite preko noći u nošene patike ili cipele kako bi preko noći mirisni paketić upio neugodne mirise. Na isti način možete osvježiti i ormar koji se ne prozračuje često.

Tjera znatiželjne mačke iz vašeg vrta

S puno pažnje uzgajate raznoliko cvijeće i ljuti vas kada okolne mačke u svojim lutanjima uđu među vaše sadnice? Napravite mješavinu taloga kafe i narandžinih korica kako biste dobili miks snažnog mirisa koji potom treba samo razbacati po tlu. Mačkama će taj miris biti odbojan i ostavit će vaše biljke na miru.

Izvor: fokus.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti