9 lekcija za vozače koje vam neće pokazati kod polaganja vozačkog ispita

Čak i najiskusniji vozači koji imaju godine vožnje automobilom iza sebe, ne znaju neke suptilne sitnice koje mogu uveliko olakšati njihovu vožnju. Uvjereni smo da to niste mogli naučiti u auto školama.

#1 Podesite retrovizore

vozz1

Ako su vam ogledala nepravilno ugrađena, pojaviće se slijepa tačka. Slijepa je tačka dio ceste koju ne možete vidjeti, tako da možete propustiti automobil koji se kreće u susjednoj traci. Da biste uklonili slijepe tačke, prilagodite bočna ogledala tako da ne možete vidjeti vaš automobil u njima.

#2 Naučite gdje su vam točkovi

vozz2

Ako želite izbjeći rupe na cesti i ne oštetiti auto dok parkirate, morate naučiti osjetiti gdje su točkovi. Izvadite praznu plastičnu bocu i stavite je na cestu.

#3 Parkirajte koristeći samo retrovizore

vozz3

Kada parkirate pod pravim uglom, zaustavite se kada vidite rubnik ispod retrovizora. Na taj način, udaljenost između rubnika i automobila biće minimalna i nećete ga ogrebati. Kad parkirate paralelno, pazite da ne oštetite auto.

#4 Osušite kočnice nakon vožnje kroz vodu

Ako vozite brzo, voda može ući u sistem paljenja i dovesti do gušenja motora, a možete izgubiti kontrolu nad automobilom. Nakon prelaska trake, ne mijenjajte brzinu odmah. Najprije osušite kočnicu: dok pritisnete papučicu gasa, nekoliko puta pritisnite kočnicu. Trenje će uzrokovati toplinu, tako da će voda ispariti od kočionih pločica.

#5 Brinite se o saobraćaju naprijed

vozz5

Nemojte gledati samo automobile ispred vas, ali i one na cesti. Vozači viših vozila (autobusi i kamioni) jasno vide situaciju na cesti. Ako svako odjednom promijeni traku, postoji šansa da se dogodila nesreća ili postoji neka blokada na cesti. Slijedite ih i promijenite traku.

#6 Ako auto ne krene, upalite duga svjetla

Ponekad zimi automobil neće upaliti od prvog pokušaja. Prije ponovnog pokušaja zagrijte akumulator uključivanjem glavnog svjetla ili radija.

#7 Spustite retrovizor noću

Mnogi vozači ne znaju da standardni retrovizori imaju dva položaja: za dnevni i noćni način rada.

#8 Upalite klimu

vozz7

Čak i ako ne koristite klima uređaj (npr. zimi), kratko ga uključujte s vremena na vrijeme. Inače, rashladno sredstvo će izgubiti svoja svojstva.

#9 Koristite ručnu kočnicu

vozz8

Čak i ako ne parkirate pod uglom, koristite redovno ručnu kočnicu da biste je održali na životu. Jedini izuzetak je vrlo hladno vrijeme. U takvim uslovima izbjegavajte upotrebu ručne kočnice kako biste spriječili zamrzavanje kočionih pločica.

Izvor: vedrastrana.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti