9 čudnih stvari koje naše tijelo koristi kao svoj odbrambeni mehanizam

Zijevanje

Ono služi za “hlađenje mozga” ako je prestimuliran ili prezauzet.

Kihanje

Njime se tijelo rješava “smeća” koje pokušava ući u organizam, a to su obično alergeni, mikrobi, prašina i ostali iritansi.

Rastezanje

Ljudi se instinktivno rastežu kako bi pripremili tijelo za fizičke aktivnosti koje ih čekaju tokom dana. Dok se istežemo, u isto vrijeme rade mišići, pokreće se cirkulacija i popravlja raspoloženje.

Štucanje

Kada se iziritira pneumogastrički živac, počinjemo štucati. Obično se to događa kada prebrzo pojedemo hranu, progutamo prevelik komad ili se jednostavno prejedemo. Ovaj živac smješten je blizu dijafragme i želuca.

Iznenadni trzaj

Vjerovatno ste to doživjeli kada ste legli na spavanje. Polako počinjete tonuti u san i odjednom vam se cijelo tijelo trzne, kao da je doživjelo električni šok. Ovaj fenomen rezultat je naše evolucije i mozak nas zapravo pokušava spasiti. Kada počnemo tonuti u san, disanje se smiruje, puls se smanji ali vrlo malo, a mišići se počnu opuštati. Naš mozak ovo interpretira kao prijetnju smrću i zato nas šokira kako bismo se spasili.

Mreškanje kože na prstima

Naše tijelo predugu izloženost vlazi tumači tako da je naš okoliš postao preklizav. Zato se koža na prstima mreška kako bi se lakše kretali kroz klizave površine.

Gubitak pamćenja

Izrazito neugodni događaji često se zaboravljaju jer naš mozak doslovno briše te ružne trenutke iz memorije kako bi mogli normalno funkcionisati.

Naježenost

Primarna funkcija naježenosti je smanjenje gubitka topline kroz kožu kako bismo mogli održati tijelo toplim u neprijateljskom okruženju.

Suze

Stručnjaci vjeruju da nam suze služe kao odbrambeni mehanizam u teškim trenucima. Kada počnemo plakati dijelom zaboravimo na ono što doživljavamo jer smo zauzeti plakanjem.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti