7 suvenira iz 7 svjetskih zemalja koje svi žele imati

Kada god idete na put, želite sebi kupiti neki zgodan suvenir. Naravno da ćete uzeti magnet ili neku sličnu sitnicu koja će vas podsjećati na grad ili zemlju koju ste posjetili. Ali gdje je najbolje kupiti vino, gdje kožne stvari, a gdje nakit? E pa odgovori na ova pitanja, nalaze se u nastavku.

Proizvodi od kože: Italija

Salvatore Ferragamo i Guccio Gucci imena su koja su postala sinonim za luksuzne kožne proizvode. Sve je to zahvaljujući dugoj tradiciji trgovanja, koja se u Italiji proteže kroz stoljeća. I nakon dugih pokušaja, Italijani su došli do najfinije izrade kože. Naravno, glavni grad mode svakako je Milano, gdje ćete pronaći skupe i poznate brandove, ali ako znate gdje tražiti, naći ćete izuzetno kvalitetne cipele i torbe po pristupačnim cijenama. Dio njih možete naći u outletima, kojih na ‘Čizmi’ ne manjka.

Nakit: Indija

U Indiji je nakit oduvijek dio tradicije i do njega se prilično drži. Uostalom, jedan od najslavnijih dijamanata ikad, Koh – i – Noor, pronađen je u Indiji i poklonjen kraljici Viktoriji. Za razne festivale i svečanosti, kojih ovdje ne manjka, Indijci se ‘oboružavaju’ nakitom, a ako vas put nanese u Delhi, obavezno posjetite dvije ogromne pijace, Chandni Chowk i Dilli Haat.

suv3

Vino: Francuska

Zar ste uopšte sumnjali? Uz more vinarija širom cijele zemlje, vino zaista možete nabaviti po jeftinim cijenama. Ne trebate trošiti stotine eura na skupe butelje, ali čak i skupocjene marke ponekad možete dobiti za 5 do 10 eura. Ako ste vinoljubac posjetite Burgundiju i nabavite nekoliko dobrih boca u lokalnim vinarijama.

suv2

Vuna: Island

Naravno, Island definitivno nije najveći svjetski proizvođač vune, ali islandska vuna je još od 9. vijeka poznata kao ona koja će vas držati na suhom i toplom. Priuštite sebii kultni Lopapeysa džemper, a ako volite moderne stvari, posjetite prodavnicu GuST.

Svila: Kina

Prema legendi, svila se u Kini izrađuje već punih 5 hiljada godina. Tako da, ako ste u Pekingu, zaputite se na glavnu pijacu svile, koja se nalazi u blizini kineskog Svjetskog trgovačkog centra. Ovdje naime, više od 1700 trgovaca svakodnevno barata: svilom. Ako tražite jeftine stvari, za vas je pravi odabir grad Suzhou, poznat i kao glavni grad svile u zemlji.

suv1

Satovi: Švicarska

Dobro, ovim definitivno ne otkrivamo toplu vodu. Iako i u Švicarskoj možete naći povoljne satove, ona je ipak zemlja gdje kupujete luksuzne marke poput Rolexa. Tako da, ako niste baš pri lovi, teško ćete se iz Švicarske vratiti s nekim spektakularnim satom …

suv5

Cigare: Kuba

Kada ste već turist na Kubi, ne preostaje vam ništa drugo nego se zavaliti ispod suncobrana i zapaliti dobru cigaru. Najpoznatije su one marke Cohiba, a da budete sigurni kako kupujete originalne cigare, potražite ih u La Casa del Habano shopovima. Naravno, ako ste zainteresovani kako cigare nastaju, posjetite legendarnu tvornicu Partagas.

Izvor: dnevnik.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti