7 najmisterioznijih izgubljenih zemalja (VIDEO)

Izgubljene civilizacije i zemlje na kojima su obitavale muče ljude tokom cijele pisane istorije, jer su činjenice o njima maglovite, postoje određeni čvrsti dokazi da su postojale, no i dalje ne znamo gdje su zapravo.

Omiljeni YouTube kanal za misterije Hybrid Librarian napravio je sjajan video u kojem su nabrojali 7 najmisterioznijih primjera:

7. Mu – opjevana u hitovima KLF-a, Mu je civilizacija koja se, prema predanju, nalazila na istoimenom kontinentu u Pacifiku. Naseljavala ju je napredna civilizacija Nacaal u razdoblju između 50.000 do 12.000 godina p.n.e., a onda je stigla kataklizma … Tvrdi se da su stari Egipćani i Maje njihovi potomci.

6. Hy-Brazil – otok u Keltskom moru koji je bio na svim pomorskim kartama od 1325. do kraja 19. stoljeća kada je – nestao … Navodno je bio stalno okružen maglom osim jedan dan svakih sedam godina.

5. Iram od stubova – spominje se i u Kur’anu, a radi se o civilizaciji punoj stubova (?!) na području današnjeg Omana. Narod Ad koji je tamo živio navodno se odmetnuo od Allaha, pa im je poslana strašna pješčana oluja koja je trajala sedmicu dana i zakopala ih u pijesak … a 1991. godine otkriveno je da se ne radi o legendi, već o stvarnom gradu koji je nestao pod pijeskom.

4. Zealandia – Novi Zeland zapravo je vrh potonulog kontinenta Zealandie koji se odvojio od Australije i potonuo u nekoj velikoj kataklizmi … ne treba ni naglašavati da teorija zavjere ima kao u priči …

3. Doggerland – sve do zadnjeg ledenog doba Doggerland je bio povezan sa Skandinavijom i Velikom Britanijom kao veliko područje u Sjevernom moru, sve dok ga nije potopio megatsunami.

2. Lemurija – priče kažu da je Lemurija bila dio kontinentalne mase u Indijskom okeanu koji je spajao Australiju, Indiju i Madagaskar, naseljen visokorazvijenom civilizacijom.

1. Atlantida – vjerovatno najspominjanija izgubljena civilizacija svih vremena, kontinent koji je potonuo između Evrope i Amerike u jednoj noći užasne kataklizme …

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti