5 tajni za prelijepu dnevnu sobu

Ovo je soba u kojoj se najčešće nalazite i opuštate, učinite je ultra udobnom i prijatnom.

Tajna 1: Postavljanje kauča

Vaš kauč je često najveći komad namještaja u dnevnoj sobi, pa je stoga jako bitno da je na pravom mjestu.

Dobro pravilo je da se kauč postavi tako da je okrenut licem prema vratima, bilo da se nalazi u uglu, odmaknut prema sredini ili uza zid. Ako ste ipak prisiljeni da njegova leđa okrenete ulazu, iza njega dodajte zidni stolić sa lampama ili knjigama o umjetnosti, tako da soba izgleda više otvorenija.

Tajna 2: Određivanje središnjeg mjesta

Svaki dnevni boravak treba da ima centralno mjesto na kojem ćete odmoriti oči, bilo da je to kamin, prekrasna umjetnička slika, cool lampa ili lijep pogled. To će pomoći sobi da definiše svoju funkciju.

Ako nemate ovakvo mjesto – stvorite ga, to može biti vaš omiljeni predmet u sobi. Skrenite pažnju prema najudaljenijem zidu sa velikim umjetničkim djelom ili ukrasnim ogledalom. Ako je ovo vaša porodična soba, sa TV-om ravnog ekrana možete dobiti centralnu tačku ili jednostavno na centralno mjesto postavite kauč sa jastucima u svijetlim i veselim bojama.

Tajna 3: Postavite atraktivan tepih

Velika soba mora imati atraktivan i uočljiv tepih. Prije nego ga kupite, razmislite kako želite koristiti sobu.

Ako želite veliki, otvoreni prostor za susrete i razgovor, trebate ići s velikim kvalitetnim tepihom koji može izdržati puno hodanja.

Ako želite zaseban prostor za objedovanje, stavite tepih samo na to mjesto i tako stvorite prirodnu granicu.

Ako želite da ljudi osjećaju udobno, odaberite vuneni ili plišani tepih, a na njega pobacajte podne jastuke kako bi svemu dodali jednu opuštenu notu.

Tajna 4: Napravite ravnotežu

Sobu treba uravnotežiti od vrha do dna, tako da ljudima oči ne ostaju uvijek na kauču. Razmislite o dodavanju ogledala, plafonskog lustera, zidu s umjetninama, visokim biljkama i visokim stolicama sa naslonom.

Ako je namještaj grupisan na jednom kraju sobe, stvorite novi prostor za sjedenje kako bi “otvorili” drugi kraj sobe.

Tajna 5: “Omekšajte” prostor u sobi

Vaš dnevni boravak bi trebao biti pozivajući za sve koji u njega kroče. Posljednji korak je dodavanje sitnih elemenata.

Dodajte povelike jastuke i mekanu deku preko naslonjača na kauču. Unesite raznovrsnost u sobno osvjetljenje. Umjesto jedne plafonske svjetiljke koja osvjetljava cijelu sobu, koristite kombinaciju podnih, stonih, plafonskih i zidnih svjetiljki kako bi napravili “svemirski” sjaj.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti