3 čuvena pripadnika ruske mafije: Lopov koji je opljačkao Lenjina, tajni kralj podzemlja i “časni gangster”

Ozloglašeni i legendarni – pripadnici ruske mafije koje istorija pamti

Yakov Kuznetsov ‘Koshelkov’

Yakov Kuznetsov bio je samo jedan od moskovskih gangstera u drugoj deceniji 20. vijeka, ali je slavu stekao nakon što je opljačkao Vladimira Lenjina.

Yakov je rođen 1890. u porodici kriminalaca i počeo je da krade još kao dječak. Do 1917. godine teretili su ga u 10 slučajeva džeparenja i stekao je ugled u kriminalnom svijetu. Nadimak ‘Koshelkov’ znači “čovjek novčanika”.

Koshelkov je bio hrabar kriminalac. Njega je 1918. godine uhvatila Čeka (preteča sovjetskog NKVD-a i KGB-a) u gradu u blizini Smolenska. Međutim, na putu za Moskvu jedan od njegovih saradnika, prerušen kao ulični trgovac, dao je Koshelkovu specijalnu veknu hljeba. U njoj je bio sakriven revolver Browning. Njime je ubio čekistu koji ga je uhapsio a zatim je pobjegao. Nastavio je da se bavi kriminalom kao vođa ogranizovane bande koja je izvodila oružane pljačke. Godinu dana kasnije izvršio je svoj najpoznatiji zločin.

Dana 6. januara 1919. godine Koshelkov i pet saučesnika zaustavili su kola u blizini moskovskog rejona Sokoljniki. Bio im je, naime, potreban prevoz za pljačku. Slučajno je to bio Lenjinov automobil. Vođa boljševika i njegova sestra Marija su u pratnji vozača i stražara išli da posjete Lenjinovu ženu Nadeždu Krupsku u bolnici.

Banditi su naredili putnicima da izađu iz kola i pretresli ih. “Šta se dešava? Ja sam Lenjin!” – protestovao je Vladimir Iljič, ali Koshelkov ga nije dobro čuo. “Možeš da budeš Lenjin koliko hoćeš, a ja sam Koshelkov, noćni gospodar grada”, rekao je Yakov. Oduzeo je Lenjinu dokumente i pištolj, nakon čega su se gangsteri odvezli Lenjinovim mercedesom. Tek u automobilu, gledajući dokumente, Koshelkov je shvatio kakvu je grešku napravio. Okrenuo je kola i požurio ka mjestu gdje su ostavili Lenjina, ali vođa revolucije je već otišao.

Poslije ovog incidenta pokrenuta je potera za Koshelkovim i njegovom bandom. Bilo je nekoliko neuspješnih pokušaja da ga uhvate, pri čemu je Koshelkov ubio nekoliko pripadnika tajne policije. Kada su ga 1919. godine konačno ponovo locirali, agenti Čeke nisu htjeli da rizikuju i otvorili su vatru iz svog raspoloživog oružja. Koshelkov je izrešetan. Lenjinov Browning pronađen je kod njega.

Vasya Brilliant

Vladimir Babushkin je bio neosporni kralj sovjetskog podzemlja sve do 1985. godine, kada je umro sa 57 godina. Od toga je 35 godina proveo u zatvoru. Zbog toga je postao legenda.

Vladimir je počeo kao džeparoš, a oni su svojevremeno bili najuglednija klasa kriminalaca. Sa 20 godina osuđen je na prvih 10 godina zatvora. U zatvoru je nosio ime Vasya, kako bi sakrio svoj identitet, što je bio običaj među ruskim lopovima. Takođe je imao nadimak Brilliant, zbog visokog položaja u zatvorskoj hijerarhiji. Vasya na slobodi nikad nije radio za sovjetsku državu, niti je iza rešetaka sarađivao sa zatvorskim vlastima. Bio je spreman da zbog toga podnese najteže kazne.

Kao poznat kriminalac besprijekornog ugleda, Brilliant je postao vrhunski autoritet među zatvorenicima. Oni su od njega često tražili da presudi u sporovima među osuđenicima. Umro je u zatvoru 1985. godine. Nekoliko godina kasnije sovjetski gangsteri su mu podigli granitni spomenik težak 8 tona na grobu u Solikamsku, 220 kilometara južno od Perma u centralnoj Rusiji.

Sergey Maduev

Sergey je bio predodređen za kriminalca. Rođen je u zatvorskom pritvoru u Kazaškoj SSR. Otac mu je bio Čečen, uhapšen zato što se opirao deportaciji, a majka Korejka bila je u zatvoru zbog ilegalne trgovine. Nije nikakvo čudo što je dječak počeo da krade. Sa 18 godina prvi put je osuđen na šest godina zatvora zbog učešća u pljački.

Sergey osim kriminala nije znao ni umio ništa drugo da radi. Godine 1980. oslobođen je iz zatvora, ali je samo godinu dana ostao na slobodi prije nego što je ponovo osuđen na 15 godina. Nekih 8 godina kasnije pobjegao je iz zatvora i proveo u bjekstvu 2 godine.

Maduev je gajio imidž “časnog gangstera”. U Groznom su on i njegovi saradnici opljačkali porodicu u njihovom stanu, a Maduev je sprečio jednog saučesnika da siluje njihovu kćerku. U Moskvi jedan čovjek je tokom pljačke doživio infarkt, a Maduev je za njega pozvao hitnu pomoć. Dok je bio u bjekstvu Maduev se nije skrivao. Tokom dvije godine vrhunca njegove kriminalne aktivnosti opljačkao je i ubio na desetine ljudi. Konačno je uhvaćen 1990. u Taškentu i odveden u Lenjingrad (Sankt Peterburg) zbog istrage.

Međutim, dok je bio u Lenjingradu, Maduev je uspio da zavede Nataliju Voroncovu, jednu od istražitelja, i ubjedi je da mu krišom doturi pištolj. Pomoću ovog oružja Maduev je napao stražare i pokušao da pobjegne, ali je uhvaćen. Natalija Voroncova je osuđena na 7 godina zatvora.

Madujev je osuđen na smrt, ali 1995. godine u Rusiji je uveden moratorijum na smrtnu kaznu. Maduev je posljednje godine života proveo iza rešetaka. Umro je 2000. u zatvoru sa 44 godine.

Izvor: nationalgeographic.rs/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti