3.400 godina stara piramida pronađena u Kazahstanu (FOTO)

Arheolozi su otkrili piramidu koja pripada skitsko-sakskom periodu a nalazi se u regionu Karaganda u Kazahstanu

Piramida se nalazi na brdu sa pogledom na rijeku Taldy u okrugu Shet u Karagandi, a iskopali su je arheolozi sa Univerziteta u Karagandi radeći na ovom području tokom perioda od 4 godine.

Prema istraživačima, piramida predstavlja kompleks mauzoleja napravljenog za vladara iz kulture Begazı Dandibay, kulture kasnog bronzanog doba koja je cvjetala u posljednjoj fazi andronovskog perioda (2.000 – 1.150 p.n.e.).

Struktura je piramidalni stepenasti mauzolej, koji je izgrađen u oblasti stepa Sari Arka gdje su zajednice sahranjivale svoje vladare i elitu. Osim što je funkcionisala kao mauzolej, piramida se koristila i kao sakralni prostor za vjerske ceremonije.

Analiza nalaza pronađenih unutar strukture karbonskim datiranjem pokazala je datum između 14. i 12. vijeka p.n.e.

Dr. Aibar Kassenali je rekao: “Gledajući tesano kamenje pronađeno u piramidi, veličinu mauzoleja i uvažavajući činjenicu da je tako ogromna građevina izgrađena u bronzanom dob

u u veoma sušnom regionu kao što je stepa, smatramo da je ovdje riječ o kulturi sa visokim razumijevanjem umjetnosti i bogatim duhovna uvjerenjima.”

Iskopavanja u regionu takođe su otkrila protogradsko naselje koje takođe pripada zajednici Begazi Dandibaj. Dr. Çınar je rekao: “Ovo naselje, koje se prostire na površini od 15 hektara, postojalo je hronološki u istom istorijskom periodu kao Troja 4 u Maloj Aziji, što je ranomikenski period u kontinentalnoj Grčkoj i napredni period Srednjeg kraljevstva u Egiptu. Naselje ima niz zidova, planski napravljenu uličnu mrežu i sisteme za prikupljanje vode.”

Prema istraživačima, zajednica Begazı Dandibay pokazuje da ima bliske veze sa kulturom Karasuk u južnom Sibiru, koja čini prototursku kulturu. Hodnici koji vode do grobne komore, uvijek se otvaraju u pravcu izlaska sunca, kao manifestacija tradicionalnog turskog vjerskog vjerovanja.

Izvor: heritagedaily.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti