10 savjeta koji će vam pomoći da uštedite značajne količine goriva!

Većina automobilskih stručnjaka se složila da se, ukoliko se budete pridržavali ovih 10 zapovijesti, više nećete ogrešiti o vlastiti džep.

1. Ne punite rezervoar do vrha!

Onog trenutka kada drška za benzin klikne, vaš automobil je dobio tačno onoliko goriva koliko u njega stane. Nema potrebe stisnuti ručicu još dva, tri, puta, kako bi rezervoar sigurno bio pun: to gorivo će se razliti i motor ga neće potrošiti, a vi ćete ga ipak platiti.

2. Dobro zatvorite poklopac od rezervoara!

Benzin će ispariti, ako ima dotok vazduha. Zbog labavih, neispravnih i oštećenih poklopaca godišnje ispari i do 540 miliona litara goriva. Zato, dobro zavrnite poklopce!

3. Parkirajte auto u garaži!

Garaža auto drži toplim zimi, a hladnim leti. Na taj način nećete trošiti gorivo na grijanje auta, kako bi se otopio led sa njega, niti ćete ljeti morati da palite klimu baš svaki put kad sjednete u auto.

4. Držite se hlada!

Kada su visoke temperature, auto je najbolje skloniti sa sunca, jer osim što ga grije, zbog topline isparavaju i znatne količine goriva.

5. Napumpajte gume!

Izbalansirajte gume. Neizbalansirane gume, koje imaju nejednak, slab pritisak, brže se troše i pružaju veći otpor pa motor mora raditi snažnije, kako bi održao željenu brzinu. Gume koje imaju slab pritisak doprinose da se potrošnja goriva poveća za čak 15 odsto.

6. Jednom mjesečno provjerite pritisak u gumama

Pritisak u gumama treba izmjeriti kada su one hladne. Idealno vrijeme je odmah ujutro, kada je automobil bio u mirovanju, a gume hladne.

7. Održavajte motor

Automobil koji nije prošao eko test ili ima istrošene i neispravne svjećice, može trošiti i do 30 posto više goriva.

8. Zamjenite vazdušne filtere

Pripazite na vazdušne filtere motora. Kada se na njima nakupi lišće, pauci i druga prljavština, potrebno ih je zamjeniti jer guše motor. Uredni vazdušni filteri mogu vam uštediti i do 10 posto goriva. Svaki put kada mijenjate ulje, bilo bi dobro da promijenite i vazdušne filtere. Otprilike, svaka tri mjeseca.

9. Koristite kvalitetno ulje

Upotrebljavate li ulje koje vam je preporučio proizvođač automobila, možete uštediti 1 do 2 posto goriva. Na pojedinima je istaknuto kako su energetski bolji, jer sadrže supstance koje sprečavaju trenje.

10. Ne štedite na održavanju

Automobil će raditi optimalno, ako ga optimalno i održavate.

Izvor: vestinet.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti