10 najmisterioznijih drevnih spisa

Njihovo dešifrovanje bi moglo da otkrije mnogo o drevnim kulturama …

Ukoliko se dešifruju na pravi način, kodeksi stari nekoliko stotina ili hiljada godina mogu da otkriju mnogo toga o drevnim kulturama. Često napisani prastarim jezikom, nepoznatom gramatikom, ovi kodeksi zahtjevaju pažljivu analizu.

Od egipatske knjige pune magičnih vradžbina do teksta napisanog nepoznatim jezikom, sajt Live Science je predstavio listu od 10 najmisterioznijih drevnih rukopisa.

1. LIBER LINTEUS (ZAGREBAČKA LANENA KNJIGA)

Očuvan u omotu egipatske mumije, Zagrebačka lanena knjiga je rukopis napisan na ertruskom jeziku koji je korišten u Italiji u drevnim vremenima. Stari 2.200 godina, mumija i zavijen omot se sada nalaze u zagrebačkom muzeju.

Platno sa oko 1.130 riječi sačuvano je u pet naknadno izrezanih traka kojima je bila omotana egipatska mumija koja se nalazi u Zagrebu.

Pretpostavlja se da sadrži niz obrednih propisa vezanih uz vjerske rituale starih Etruraca. Kako je etrurski jezik još uvijek slabo poznat, dosad je poznato značenje samo pojedinih riječi koje pominju žrtvene darove i datume pojedinih svetkovina. Ovi povoji sa natpisom otvaraju jasnu mogućnost postojanja jakih komunikacija između drevne Etrurije i Egipta.

2. JEVANĐELJE O SREĆI PO MARIJI

Ovo jevanđelje je pisano koptskim jezikom i staro je oko 1.500 godina. Riječ je o knjizi koja sadrži 37 proročanstava, u kojima se ponegdje pominje Isus Hrist. Za razliku od drugih jevanđelja, u ovom se ne govori o Isusovom životu. Na početku knjige piše da su tekstovi u njoj inspirisani Marijom, “majkom Gospoda Isusa Hrista, koja je od Arhangela Gavrila dobila dobre vijesti”. Knjiga se nalazi na Univerzitetu Harvard, ali nije poznato kada je kako stigla u SAD. Smatra se da je korištena za predviđanje.

3. DREZDENSKI KODEKS

Majanski tekst star oko 800 godina sadrži 39 lijepo ilustrovanih listova sa tekstom i slikama na obje strane. Istraživanje objavljeno ove godine ukazuje na to da su u kodeksu zapisane faze kretanja planete Venere kako bi narod Maja znao kog dana treba da budu održani koji praznici. Maje su imale razne rituale koje su vezivale za određene dane. Čuveni su njihov kalendar i astronomsko znanje.

Kodeks se pojavio u XVIII vijeku u Drezdenu gdje se i danas čuva u Kraljevskoj biblioteci. Većinu majanskih tekstova su uništili hrišćanski misionari, pa je prava misterija kako je ovaj tekst preživio.

4. JEVANĐELJE PO JUDI

Kada je 2006. godine preveden i objavljen ovaj rukopis je izazvao pravu pometnju među izučavaocima Biblije i pripadnicima hrišćanske crkve. U njemu je Juda Iskariot prikazan, ne kao izdajica, već kao njegov vjerni prijatelj. Prema tekstu je Juda samo izvršio naredbu Isusovu jer je navodno Isus smatrao da on mora da se žrtvuje. Utvrđeno je da je tekst napisan negdje u drugom vijeku nove ere, vjerovatno od strane gnostičkih sljedbenika Isusa.

5. SPISAK BLAGA KRALJA SOLOMONA

Ovaj tekst je nedavno preveden sa hebrejskog i predstavlja navodni spisak svih blaga biblijskog kralja Solomona, kao i objašnjenje kako ih pronaći.

Među tim basnoslovnim blagom, nalazi se navodno i Zavjetni kovčeg – koji sadrži ploče sa zapovijestima koje je Bog dao Mojsiju. Međutim, prema tekstu, blago će moći da se otkrije tek kada na Zemlju dođe Mesija, sin Davidov.

6. POPOL VUH

Popol Vuh ili “Knjiga veća” je priča o nastanku svijeta iz mitologije majanskog naroda Kiče čiji potomci danas žive na Gvatemali. Ovaj tekst je nastao početkom XVIII vijeka i sa kiče jezika ga je na španski preveo dominikanski sveštenik Fransisco Jimenes.

Prema mitovima opisanim u knjizi svijet su stvorili Tepev i Kukumac. Oni su poslije mnogo poteškoća od kukuruza napravili heroje koji su pobijedili bogove podzemlja.

7. BAKARNI SVITAK

Ovo je jedan od zapisa nađenih u pećinama kod Mrtvog mora. U njemu se govori o velikoj količini blaga rasutoj po Bliskom istoku. Svitak je nastao u I vijeku nove ere i u njemu se spominju zlato, srebro, novčići i posude. Naučnici nisu pronašli ništa od navedenog blaga, ali to ne znači da možda nije nađeno još davno prije.

8. GROLIJER KODEKS

Kodeks sa majanskim hijeroglifima i ilustracijama je dobio naziv po Grolijer klubu gdje je izložen. O autentičnosti ove knjige se dugo raspravljalo. Meksikanac Josue Saens tvrdio je da ga je dobio od grupe krijumčara koji su ga navodno našli u drvenoj kutiji u pećini. Iako su mu stručnjaci rekli da je u pitanju lažnjak, on ga je ipak kupio i zadržao. Kasnije je utvrđeno da knjiga jeste stara oko 800 godina i da je u njoj korištena takozvana “majanska plava” koja je tek prije neku godinu sintetizovana u laboratoriji što znači da je knjiga vjerovatno autentična.

9. KNJIGA RITUALNE MOĆI

Ova knjižica od 20 strana je napisana na koptskom jeziku prije oko 1300 godina. Ona sadrži magične formule među kojima su su ljubavne čini, čini za izlječenje ali i instrukcije za izvođenje egzorcizma.

Smatra se da su tekst napisali pripadnici hrišćanske sekte setijanaca koji su posebno obožavali trećeg sina Adama i Eve – Seta. U tekstu se spominje i misteriozno biće Baktiota.

“Zahvaljujem ti se i prizivam te Baktiota: Ti si veliki, vrijedan povjerenja, gospodar četrdeset i devet vrsta zmija”, piše u tekstu.

10. VOJNIČEV RUKOPIS

Vjerovatno najpoznatija misteriozna knjiga je Vojničev rukopis. Ime je dobila po Vilfridu Vojniču koji ju je pronašao. Utvrđeno je da je nastala u XV vijeku. Knjiga ima 250 strana punih neobičnih simbola i teksta koji do sada niko nije dešifrovao. Ipak, jedan naučnik tvrdi da je dešifrovao deset riječi u knjizi.

U Vojničevom rukopisu se nalaze crteži neobičnih biljaka, od kojih svega nekoliko može da se identifikuje. Stranice su pune i raznih dijagrama koji asociraju na astrologiju i kosmologiju.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti