10 društveno najnaprednijih zemalja svijeta

U kojim je državama živjeti najbolje? Odgovor na ovo pitanje daju rezultati mjerenja stanja u pojedinim državama kroz osnovne ljudske potrebe, odnosno kroz indeks društvenog napretka.

10. Španija
Iako je ova zemlja godinama u ekonomskoj krizi, ako zapravo uspijete naći posao, neće vam biti tako loše. Štaviše, Španija je peta po kvaliteti zraka, vode i općenito po pitanju javne čistoće. Takođe, visoko obrazovanje je dostupno svima, a razina tolerancije i društvene integracije je također na visokoj razini.

9. Francuska
Francuska je sedma po kvaliteti zraka, vode i čistoće, ali i lične slobode; sloboda medija i ljudska prava su na vrlo viskom nivou. Takođe je dopustila istospolne brakove, što je dodatno povisilo ocjenu ljudskih prava.

8. Japan
Kriminal je u ovoj zemlji na niskoj razini te je samim time i sigurnost građana na vrhu. Japanci takođe uživaju najveću pismenost kao i očekivanu životnu dob. Ipak, po održivosti ekosistema, Japan je tek na 40. mjestu.

7. Australija
Australija je uvjerljivo prva po pitanju ličnih sloboda, a hvali se i mogućnost napredovanja, dostupnost visokog obrazovanja. No, loši rezultati održivosti ekosistema (46. mjesto) koštali su Australce boljeg plasmana.

6. Sjedinjene Američke Države
Najbolji dokaz da ekonomsko bogatstvo nije sve su SAD, koje su debelo iza Španije po pitanju kvalitete zraka, vode i čistoće (13. mjesto), no dobro su ocijenjeni lična sloboda, jednakost, integracija dok je očekivano, lična sigurnost dosta lošija od prosjeka.

5. Njemačka
Poznata po disciplini i radnoj etici, Njemačka je prva u prehrani i osnovnoj zdravstvenoj njezi, druga po pitanju kvalitete zraka, vode i čistoće, no održivost ekosistema je tek na 39. mjestu. Takođe se nisu iskazali u ličnim pravima i pristupu visokom osiguranju, ali zato je lična sloboda rangirana jako visoko.

4. Kanada
Lična sigurnost je na najvišoj razini u Kanadi, a za pohvalu je i visoka razina dobre ishrane i medicinska zaštita. Kanada je na prvome mjestu i u ljudskim pravima, jednakosti i integraciji, ali održivost ekosistema je na razočaravajućem 47. mjestu.

3. Švicarska
Lična sigurnost je na prvom mjestu u Švicarskoj, kao medicinska zaštita i lična prava. Ipak, integracija je relativno loše rangirana, kao i dostupnost visokog obrazovanja.

2. Ujedinjeno Kraljevstvo
Kvaliteta zraka, vode, čistoća i lična prava su na prvom mjestu, dok je lična sigurnost nešto lošija, kao i osnovna medicinska zaštita. Britanci takođe uživaju visok nivo ličnih sloboda i dobru dostupnost visokog obrazovanja.

1. Švedska
Simbol socijalne sigurnosti i “zemlja bez siromašnih” nije nikoga iznenadila svojom pobjedom: U Švedskoj ćete najlakše napredovati, ima najbolje ocjene po pitanju ličnog izbora, ličnih prava i sloboda i odličan pristup visokom obrazovanju. Takođe, sigurnost je na prvom mjestu.

Integralni članak pročitajte na: http://manjine.ba

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti