10.000 godina stare podzemne građevine iz jezera McDonald

Postoje dokazi o postojanju izgubljenih drevnih kultura širom svijeta, a jedan od njih je pronađen u jezeru McDonald u Ontariu u Kanadi gdje su ronioci nabasali na misteriozne podvodne građevine.

Građevine su otkrivene na dubini od oko 12 metara od strane ronilaca koji su učestvovali u podmorničkom projektu u Haliburton rezervatu. Istraživači su prvobitno vjerovali da su čudno oblikovane građevine u stvari kamenje koje je tu slučajno dospjelo odlamanjem glečera prije nekoliko hiljada godina.

Međutim, sve se promijenilo kada su ronioci detaljnije pregledali građevine. Nekoliko naučnika i geologa je proučavalo sastav kamena izbliza, nakon čega su došli do zaključka da su ove džinovske monolite napravili ljudi, a ne majka priroda.

Statistika je pokazala da je nemoguće da su ove građevine nastale prirodno jer su čak i šanse da četiri kamena padnu na pravo mjesto u pravo vrijeme suviše male, a kamoli njih sedam.

 

Nakon što su shvatili da nisu u pitanju prirodne formacije, naučnici su sproveli detaljnija proučavanja tražeći tragove alata, slika ili drugih ljudskih izuma.

Otkrili su da sloj sedimenta koji prekriva površinu ukazuje na to da ljudi nisu dotakli ove građevine veoma dugo.

Otkriće nameće i brojna pitanja o tome ko je napravio ove misteriozne građevine i šta se sa tim ljudima dogodilo. Kako su oni uspjeli da transportuju tako veliko megalitsko kamenje i da ga postave u pravi položaj?

Istraživači su našli i dokaze da je u istočnim dijelovima Sjeverne Amerike negdje između 9000. i 7000. godine prije nove ere vladala velika suša.

U ovoj oblasti nekada davno bilo je veoma sušno i nivo vode u Velikim jezerima je bio i do 50 metara niži, uključujući i jezero McDonald.

Jedno od najvećih pitanja jeste zašto su drevne kulture koje su naseljavale ovaj region prije nekoliko hiljada godina napravile tako veliku građevinu, ali i kako.

Stručnjaci su takođe otkrili da jezero McDonald u dalekoj prošlosti nije bilo jezero već dio drevnog riječnog sistema koji je snabdjevalo jezero Agasiz.

Iako je ostalo još puno toga da se istraži, ovakva otkrića su konačan dokaz da su drevne kulture koje su živjele prije nekoliko desetina hiljada godina bile naprednije nego što zvanična istorija tvrdi.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti