TEORIJA KOJA SE ISTRAŽUJE: Ko ima mačku, ne može oboliti od koronavirusa?!

Poljakinja Sabina Olex-Condo, liječnica s odjela hitne pomoći u bolnici u Madridu, gdje je svakodnevno u kontaktu s oboljelima od infekcije COVID-19, otkrila je da njezini kolege koji imaju mačku ne obolijevaju od virusa, dok su mnogi koji nemaju kućne ljubimce oboljeli od koronavirusa i bili na bolovanju.

Sličan obrazac je primijetila i među pacijentima. Iako su ovo bila samo zapažanja nepotkrijepljena medicinskim istraživanjima, dr. Olex-Condo je za časopis Głos Wielkopolski rekla da je poznato da “mačke imaju mačji oblik koronavirusa koji ne može prijeći na ljude. Stoga je moguće da ljudi koji imaju svakodnevni bliski kontakt s mačkom, koja je nosilac tog virusa, mogu imati antitijela na mačji virus. A ova antitijela također mogu uništiti ljudski virus.”

Za sada se relativno malo zna o koronavirusu, a dr. Olex-Condo nema saznanja je li netko istraživao kako kućni ljubimci mogu učiniti ljude imunim na njega. No ističe da je “važnost kontakta sa životinjama za ljudski imunitet već izučena i ta činjenica je dokazana.

Nije to jedini članak koji govori o zaštićenosti od korone onih koji imaju mačku. Potaknuti takvom, nedokazanom, ali zanimljivom tezom, beogradske Novosti o njoj su pitale dr. Anu Gligić, čuvenu virologinju.

– Kada bismo imali neki projekt da ispitamo sve te životinje s kojima dolazimo u kontakt, i da vidimo koje vrste korone nose i što mogu uraditi čovjeku… To će se svakako saznati za godinu, dvije. Ima članaka koji govore da nema nijednog oboljelog čovjeka koji u stanu drži domaću mačku. Nitko nije obolio tko ima mačke! Znači, mačja korona je dala imunitet čak i prema ovom soju koronavirusa koji sada cirkulira… To treba istražiti, dokazati – rekla je dr. Gligić za Novosti. Objasnila je, također, da smo “još u prvom valu koronavirusa, ono što nam predstoji su povremeni pad i porast slučajeva, ali drugog vala neće biti”. Dodaje, međutim, da će koronavirus dugo biti među nama i povremeno nam zadavati probleme, a do drugog vala doći će onda kada duže vrijeme zaustavimo javljanje korone među ljudima, pa se ona ponovno pojavi u obliku grupnih oboljenja u epidemijskoj formi ili u pandemiji.

– To je zbog toga što se virusi podrijetlom od određenih divljih životinja i jedinog letećeg sisavca (šišmiša) teško izučavaju, a još teže iskorjenjuju.

Dr. Gligić smatra da su razlog različite kliničke slike kod ljudi, različiti sojevi virusa, tj. da sve zavisi o tome tko je bio prvobitni prenosilac, koja vrsta životinje. Istraživanja koja to ispituju traju godinama.

– Trebamo ispitati sve te različite sojeve korone, što su i što mogu izazvati kod ljudi. Vodila sam četiri međunarodna projekta kojima smo dokazali da mišja groznica ima četiri soja, a sve ovisi o tome s koje vrste miša je prešla na čovjeka. Na primjer, ako je s poljskog miša – smrtnost čovjeka je 16 posto, a ako je sa štakora, onda je jedan posto.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti