Kupovina preko interneta: Amazon, eBay, AliExpress, PayPal i sve ono što vas zanima o internet shoppingu

U ovom vodiču predstavljamo vam kako izgleda kupovina preko interneta, koliko je pouzdana. Predstavljamo sajtove preko kojih Balkanci najviše vole da kupuju, a to su Amazon, Ebay, AliExpress, PayPal.

shop1

Predstavljamo vam detaljni vodič o svemu što vas zanima o on-line kupovini i shoppingu preko interneta.

Kupovina preko interneta kod nas funkcioniše već nekoliko godina, ali većina ljudi i dalje ne praktikuje ovakav vid shoppinga. Razloga za to je više, a prije svega tu su zbunjujuća pravila oporezivanja kupljenih proizvoda, plaćanje proizvoda platnim karticama, ali i sama pomisao da svoje lične podatke ostavljate tamo nekom sajtu.

Sve to u kombinaciji izaziva strah kod korisnika interneta.

Gdje mogu da kupim stvari na internetu?

Na internetu se može naći gomila sajtova za kupovinu različitih proizvoda. Najpoznatiji od njih su svakako AliExpress, Amazon i eBay. Svaki od njih nudi bukvalno sve što vam padne na pamet. Narodski rečeno, tu možete kupiti sve – od igle do lokomotive.

Registrovanje naloga na pomenutim sajtovima je krajnje jednostavno i potpuno besplatno. Potrebno je unijeti ime, prezime, lozinku, zemlju u kojoj se nalazite i kasnije prilikom kupovine, podatke sa platne kartice.

shop2

Kako da platim kada nešto kupujem preko interneta?

Plaćanje proizvoda koji se kupuju preko interneta obavlja se isključivo platnim karticama koje omogućavaju plaćanje u inostranstvu, bilo koje banke. Te kartice su Visa, American Express i Master Card.

Ukoliko ne posjedujete nijednu od pomenutih kartica, možete otići u bilo koju banku i zatražiti karticu za plaćanje preko interneta.

Ove kartice su debitnog tipa, što znači da svaki put kada hoćete da kupite nešto preko interneta, odlazite u banku i uplaćujete novac na tu karticu. Troškovi održavanja za ove kartice ne postoje i njena velika prednost je ta što možete biti sigurni prilikom plaćanja preko interneta, jer u slučaju da neko uspije da vam ukrade podatke, ta osoba može da skine samo onoliko novca koliko trenutno ima na kartici.

Kao još jedan vid plaćanja preko interneta izdvojili bismo i PayPal servis. PayPal je zapravo posrednik između vas i prodavca. Na pomenuti servis registrujete svoju platnu ili internet karticu (registrovanje košta jedan dolar koji se nakon izvršenja provjere podataka vraća korisniku) i prilikom kupovine na internetu kao sredstvo plaćanja birate PayPal, nakon čega je potrebno ulogovati se sa vašim pristupnim podacima i potvrditi transakciju.

Kako bi osigurao bezbjednost svojih korisnika, PayPal će novac zadržati 30 dana prije nego što ga proslijedi prodavcu od kojeg ste kupili proizvod, pa u slučaju da niste zadovoljni onim što ste kupili ili vam kupljeni proizvod uopšte nije stigao, uvijek možete tražiti povrat novca.

Na šta obavezno obratiti pažnju i kako da ne budem prevaren pri kupovini preko interneta

Savjetujemo vam da preko interneta kupujete isključivo jeftinije stvari (maske za mobilne telefone, nešto od garderobe, jeftine gadgete …), kako ne biste došli u situaciju da porezi i carina za kupljeni proizvod iznose koliko i on sam.

Takođe, prilikom kupovine obratite pažnju na opciju “shipping” i uvijek izaberite opciju “free shipping”, kako ne biste plaćali troškove brze dostave koji u zavisnosti od daljine umiju da iznose i po nekoliko stotina eura.

Izvor: piplmetar.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti